Venezolaans gerecht verbiedt zelfverklaarde president Guaidó het land te verlaten

Juan Guaidó, die zichzelf tot president van Venezuela heeft uitgeroepen.
AFP Juan Guaidó, die zichzelf tot president van Venezuela heeft uitgeroepen.
Het Venezolaanse gerecht heeft Juan Guaidó, de zelfverklaarde president, verboden om het land te verlaten. Er loopt een vooronderzoek naar de 35-jarige voorzitter van het parlement, die gesteund wordt door de Verenigde Staten, vanwege “acties die de vrede in de republiek hebben geschaad”. Dat zegt de voorzitter van het Hooggerechtshof, Maikel Moreno.

Tot het onderzoek rond is, mag Guaidó het land niet verlaten en worden zijn bankrekeningen bevroren. Het Hooggerechtshof, de hoogste rechtbank in Venezuela, is getrouw aan de socialistische partij van Maduro, die alle leden ervan heeft benoemd.

Het Witte Huis had eerder op de dag Venezuela gewaarschuwd. “Wie de democratie probeert te saboteren en Guaidó aanpakt, zal de gevolgen dragen”, tweette John Bolton, Nationaal Veiligheidsadviseur van de Republikeinse president Donald Trump. “Het enige antwoord van het regime is vervolging, repressie”, zei Guaidó zelf aan de pers. Hij deed een oproep aan het gerecht. “U hoeft zichzelf niet op te offeren voor de usurpator (Maduro, nvdr) en zijn bende.”

De Verenigde Staten opperden dinsdag de mogelijkheid van nieuwe sancties tegen president Nicolas Maduro, om die verder te verzwakken. Maandag had de VS al sancties uitgevaardigd tegen oliebedrijf PDVSA, een pijler van de Venezolaanse economie. 

De nationale veiligheidsadviseur van Donald Trump, John Bolton.
AFP De nationale veiligheidsadviseur van Donald Trump, John Bolton.
Een muurschildering in Caracas van de Amerikaanse president Trump die een t-shirt met een swastika - het symbool van nazi-Duitsland - onthult.
AFP Een muurschildering in Caracas van de Amerikaanse president Trump die een t-shirt met een swastika - het symbool van nazi-Duitsland - onthult.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Vic Smeets

    Waar bemoeien ze zich weer mee??

  • FRANK DUMON

    Ultrarechtse Bolton en Trump willen het legitieme linkse regime omverwerpen. Venezuela krijgt zijn olie niet meer verkocht met lege winkelrekken tot gevolg. Amerika democratie? Laat me niet lachen.