Venetiaans miljardenproject leert Italië vooral hoe je klimaatverandering níet moet aanpakken

Toeristen voor de San Marcobasiliek in Venetië.
Zolin Nicola Toeristen voor de San Marcobasiliek in Venetië.
Maandag begint in Katowice de nieuwe klimaattop. Venetië, een van de steden die getroffen wordt door het veranderende klimaat, is de strijd tegen de stijgende zeespiegel aan het verliezen. De stormvloedkering die de stad tegen het water moet beschermen, staat symbool voor hoe klimaatverandering vooral niet moet worden aangepakt. 

“Ruik je dat?”, vraagt Carlo Alberto Tesserin (80) in het voorportaal van de San Marcobasiliek, een van de mooiste kerken ter wereld. Vroeger was deze heilige plek het centrum van een wereldmacht, inmiddels hangt er de muffe lucht van natte hond. Iets soortgelijks geldt voor de baan van Tesserin: ooit, ten tijde van de Republiek, was de Eerste Procurator van de San Marco een van de meest prominente functies ter wereld, inmiddels houdt hij zich vooral bezig met het rottende hout en de blubber die het veranderende klimaat met zich meebrengt.

Venetië is een stad van 188 eilanden waar de bewoners in de 5de eeuw naartoe vluchtten, toen Attila de Hun plunderend door hun nederzettingen trok. Die verhuizing pakte de eerste paar eeuwen prima uit – Venetië werd een wereldmacht en bovendien de mooiste stad ter wereld – maar de laatste tijd gaat het iets minder voortvarend.

Je hebt 21% van dit artikel gelezen
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tim Berquin

  Ik dacht ook dat die aan het zinken waren...

 • Bert Pelgrims

  Venetië is aan het wegzakken en het waterpeil stijgt niet, logisch ook, bevrozen water dat dooit krimpt met 10% dus bij klimaatopwarming als de ijskappen ontdooien zal het zeepeil zakken en niet stijgen, gewoonweg fysica.

 • Ronald Boudewijns

  40 jaar geleden was het ook al zo dat Venetië onder water liep, heeft dus niks met klimaatsverandering te maken...

 • Gino De Neef

  Venetië is al decennia lang aan het wegzinken in de bodem. Het zeeniveau is onveranderd!

 • Paul De Mol

  Het probleem van Venetië heeft niets met klimaatverandering te maken, maar alles met wegzakken in zee, zoals trouwens overal ter wereld waar een grote 'stijging van de zeespiegel' gemeten wordt.