Veiling om in Mandela's gevangeniscel te slapen wordt geschrapt

Toch geen veiling voor de gevangeniscel van Mandela, waarin hij 18 jaar opgesloten zat.
REUTERS Toch geen veiling voor de gevangeniscel van Mandela, waarin hij 18 jaar opgesloten zat.
250.000 dollar voor een nachtje in de cel van voormalig president Nelson Mandela (1918-2013). Dat was het idee van de SleepOut Movement, een organisatie die liefdadigsheidsevenementen op touw zet om daklozen te helpen. De organisatie wou een overnachting in Mandela's cel veilen aan een rijke bieder, maar die plannen vallen in het water na felle kritiek van het Robben Island Museum.

De woordvoerder van het museum, Morongoa Ramaboa, zei dat het museumpersoneel geschokt was toen ze de advertentie voor de veiling zagen op het internet. "Ons erfgoed is geen worst die je kan voorhouden aan mensen die hun eigen financiële interesses hebben."

De SleepOut Movement had eerder dit jaar het museum gevraagd of het mogelijk was een evenement op het eiland te organiseren om de verjaardag van de voormalige Zuid-Afrikaanse president te vieren te vieren op 18 juli. Hij zou 100 jaar geworden zijn die dag. Er is echter nooit sprake geweest van een veiling voor de cel, zei Ramaboa.

Oorspronkelijk werden de details voor de veiling van de gevangeniscel gepubliceerd op de website van de organisatie, die trots pronkte met de "unieke ervaring om in Mandela's persoonlijke cel nummer 7 te slapen". Gisterenavond verdween de advertentie echter van de pagina.

Voor het goede doel

Ondanks de felle kritiek, weet de SleepOut Movement van de prins geen kwaad. Op de website is niks te lezen over de annulering van het evenement en tijdens een interview met een Zuid-Afrikaans radiostation zei de woordvoerder van de organisatie, Liane McGowan, dat de veiling slechts "uitgesteld" is.

Het project, dat naar eigen zeggen "van buitenaf" kwam, wou geld inzamelen om gevangenen te helpen die verder willen studeren. De verdiensten zouden gedoneerd worden aan de Prison-to-College Pipeline organisatie, die overal ter wereld actief is.

Andere evenementen

Mandela heeft 67 jaar van zijn leven gewijd aan de strijd tegen apartheid. Voor 27 jaar deed hij dit vanuit de gevangenis. Achttien jaar bracht hij door in het kleine kamertje op Robben Island, dat niet meer bevat dan een groene bank, een rode vuilbak en een klein raam met tralies ervoor.

Om die 67 jaar van strijdlustigheid te herdenken heeft de SleepOut Movement nog enkele andere evenement georganiseerd, de Nelson Mandela Legacy projecten. Zo kunnen 66 andere kandidaten samen met de blijde winnaar van de celveiling op het eiland overnachten. Ook hieraan hangt een stevig prijskaartje: 100.000 dollar per persoon. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.