Veiligheidsraad verlengt sancties tegen Congo

AFP
Criminele bendes controleren steeds meer de handel in mineralen in de Democratische Republiek Congo. Een bende bood zelfs uranium te koop aan op de zwarte markt. Dat stellen de Verenigde Naties, terwijl de Veiligheidsraad zijn sancties tegen de DRC met een jaar verlengde.

Vele criminele netwerken zijn actief binnen het Congolese leger. Op die manier saboteren ze de inspanningen om paal en perk te stellen aan het geweld, benadrukt het expertencomité over de VN-sancties in een rapport. Rwandese rebellen die actief zijn in het oosten van het land hebben in 2008 geprobeerd zes dozen uranium te verkopen die ze in een kelder hadden gevonden die dateerde uit de Belgische koloniale periode. De rebellen van het FDLR vonden evenwel geen koper voor het goedje. Er zouden honderden dozen nodig zijn om een gram splijtbaar materiaal aan te maken.
 
De Veiligheidsraad verlengde de sancties tegen bepaalde personen uit de DRC en een wapenembargo tegen het land. De Raad gaf zijn fiat om te verifiëren of geld dat aan personen en bedrijven is uitbetaald in ruil voor mineralen en edelstenen die uit de DRC werden ingevoerd, naar gewapende groepen is gegaan.
 
De resolutie verlengt de sancties tot 30 november 2011. Ze hebben betrekking op een wapenembargo dat al geldt sinds 2003, beperkingen op het vlak van luchtverkeer en financiële sancties tegen de leiders van het land alsook tegen Rwandese militieleden en rebellengroeperingen die actief zijn in Congo. (afp/adv)