Veiligheidsraad Verenigde Naties stemt resolutie om financiering IS te blokkeren

AFP
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vandaag unaniem een resolutie aangenomen die erop gericht is de financering van jihadistische groepen zoals de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) te blokkeren.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vandaag alle handel verboden in antiquiteiten uit Syrië. Daarbovenop dreigt de raad met sancties voor iedereen die olie koopt van de terreurbeweging Islamitische Staat, het al-Nusra Front en aanverwante organisaties. Landen moeten voorts stoppen met het betalen van losgeld voor gijzelaars. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de inkomstenstroom van IS wordt afgeknepen.

Om de maatregelen kracht te kunnen bijzetten, stelt de raad economische sancties in het vooruitzicht voor overtreders. De vijftien leden van de Veiligheidsraad stemden unaniem in met het Russische voorstel. Mogelijk militair ingrijpen staat niet in de tekst van de resolutie.

Jihadistische groepen in Syrië en Irak halen miljoenen dollars uit smokkel met ruwe olie en antiek, schenkingen en losgeld dat bij gijzelingen wordt geëist. Deskundigen menen dat IS door de verkoop van ruwe olie aan tussenpersonen dagelijks bijna een miljoen dollar binnenhaalt.

Rusland als bondgenoot van Damascus heeft het voortouw genomen voor een resolutie om de financiering te blokkeren en kreeg daarbij steun van 37 landen, waaronder de VS. De tekst vraagt landen tegoeden van groepen die het Syrische regime bevechten te bevriezen, geen rechtstreekse of onrechtstreekse handel met hen te drijven en het vrachtverkeer te controleren, in het bijzonder hetgeen de Turkse grens oversteekt.