Veiligheidsagenten zetten activisten uit klimaattop

Photo News
Veiligheidsagenten hebben een grote groep activisten verwijderd van de grote internationale klimaattop in Madrid. Dat gebeurde na een protestactie waarin demonstranten snel actie eisten tegen de klimaatverandering.

Ingewijden zeggen tegen AFP dat de toegangsbewijzen van zo'n tweehonderd demonstranten zijn ingetrokken na een lawaaiprotest. Dat vond plaats bij de plenaire zaal waar gedelegeerden bijeen waren. Betogers scandeerden minutenlang onder meer "nu klimaatrechtvaardigheid" en "schande, schande, schande". Daarna grepen beveiligers in.

Journalisten kregen geen toegang tot de verwijderde demonstranten. Het hoofd van Greenpeace International zegt dat ze ook is buitengesloten na het incident. "Betogers zijn plots en hardhandig het gebouw uitgezet. Toen ik weer naar binnen wilde, ontdekte ik dat de beveiliging geen waarnemers meer binnenliet", aldus Jennifer Morgan.

Bij de VN-klimaattop zijn naast vertegenwoordigers van bijna tweehonderd landen ook waarnemers aanwezig. Het gaat bijvoorbeeld om vertegenwoordigers van niet-gouvernementele organisaties of onderzoeksinstituten. "Wij zijn degenen die druk kunnen uitoefenen en regeringen ter verantwoording roepen", zegt de Greenpeace-topvrouw.

Volgens Morgan zitten de onderhandelingen nu in een cruciale fase. "Ze kunnen toch niet denken dat omdat ze ons weren uit het gebouw, we hen niet verantwoordelijk houden voor wat binnen gebeurt."
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Flor Peeters

  Wat denken die activisten nu wel. Grappig dat topvrouw Morgan buiten gezet werd. Eindelijk gaat er eens iemand in te den de activisten.

 • Tony Vandermaelen

  Moeten die niet gaan werken of zijn ze daar te slim voor?

 • alain schils

  NGO's negeren. Halen enkel geld binnen om de top naar de hoeren te laten gaan. Zelf komen ze niet met mogelijke oplossingen. Die schreeuwers weten niet wat de top uitricht.

 • Kristine Delacourt

  Dus die aktivisten staan daar te schreeuwen tegen de mensen die concrete oplossingen moeten uitwerken!

 • Tuur Schipper

  Roepen en brallen is ook het enige wat ze presteren