Veiligheidsadviseur VS excuseert zich voor jodenmop

James Jones, de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, heeft zijn excuses aangeboden omdat hij een mop had verteld waarin een joodse verkoper weigert water te geven aan een lid van de taliban.

Het grapje ging als volgt: een dorstige taliban-strijder komt bij een joodse verkoper aan en vraagt hem om water. De verkoper zegt dat hij geen water heeft, maar wel dassen verkoopt. De taliban wordt kwaad en zegt dat hij geen das nodig heeft en alleen veel dorst heeft. De jood zegt hem dat er in de buurt een restaurant is van zijn broer waar hij wellicht water kan kopen. De taliban gaat op weg en komt een uur later boos terug en roept: "Je broer zegt dat ik een das moet dragen om het restaurant te betreden!".
 
Applaus
Jones bracht de mop vorige week woensdag tijdens een diner aan het instituut voor politiek in het Midden-Oosten in Washington. De mop kwam erg ongelegen omdat de Verenigde Staten en Israël toen op relatief gespannen voet met elkaar leefden. De veiligheidsadviseur kreeg wel de lachers op zijn hand en zelfs applaus her en der.
 
Misplaatst
De Anti-Defamation League, een belangrijke Amerikaanse organisatie die strijdt tegen antisemitisme en racisme, vond de mop echter misplaatst. Jones kon dus niet anders dan zijn excuses uit te spreken. "Ik vraag vergiffenis aan iedereen die zich gekwetst voelt." (belga/kh)