Veertigtal artsen en verpleegkundigen ontslagen wegens hulp aan betogers in Nicaragua: "Wij zijn dokters, geen terroristen"

Een van de ontslagen artsen heeft samen met zijn collega's en honderden demonstranten deelgenomen aan een protestactie tegen de ontslagronde.
AFP Een van de ontslagen artsen heeft samen met zijn collega's en honderden demonstranten deelgenomen aan een protestactie tegen de ontslagronde.
Het Nicaraguaanse ministerie van Gezondheid heeft een veertigtal medewerkers uit verschillende ziekenhuizen in het land ontslagen omdat ze regeringskritische demonstranten hebben verzorgd. Het gaat om dokters, verpleegkundigen en ander medisch personeel.

Tien artsen, twaalf verpleegkundigen en dertien anderen van de medische staf van het ziekenhuis in de stad Leon zijn vrijdag plots ontslagen. Ze zijn op straat gezet  "om politieke redenen", zo hebben ze te horen gekregen. Omdat ze dus de voorbije weken of maanden gewonde anti-regeringsbetogers hadden verzorgd tijdens demonstraties. Ook in andere ziekenhuizen zijn artsen op bevel van het ministerie ontslagen nadat ze betogers hadden verzorgd of zich op z'n minst openlijk solidair hadden verklaard met de demonstranten. Ze zullen bovendien hun loon van juli niet uitbetaald krijgen. 

"Geen terroristen"

"Onze misdaad is dat we gewonden van de protesten hebben verzorgd of dat we op de een of andere manier de marsen waarin om gerechtigheid, vrijheid en democratie wordt gevraagd, hebben gesteund", zegt Javier Pastora Membreno, voormalig hoofd van de afdeling Chirurgie in het ziekenhuis van Leon, aan persagentschap AP. "We zijn dokters, geen terroristen." De man werkte al dertig jaar in het ziekenhuis en heeft nooit een klacht ontvangen. Nu wordt hij ontslagen omdat hij hulp heeft geboden tijdens protestacties tegen president Daniel Ortega en diens vrouw, vicepresident Rosario Murillo. 

Chirurg Aaron Delgado zegt dat hij een borstkankerpatiënte aan het opereren was toen hij te horen kreeg dat hij onmiddellijk naar de personeelsdienst moest gaan. "Ik mocht de operatie zelfs niet eerst afwerken", zegt hij. "En dat allemaal omdat ik een maand geleden mensen heb verzorgd aan de ingang van het ziekenhuis die gewond waren geraakt tijdens een bloedbad dat in gang is gezet door het leger van de regering."

Betogers klagen al weken dat ze worden geweigerd in de openbare ziekenhuizen omdat ze tegen Ortega protesteren. Iets wat de president zelf heeft ontkend. Maar zowel Membreno als Delgado zeggen tegen AP dat ze mensen buiten de ziekenhuismuren hebben moeten verzorgen.

AFP

Betogingen

Het ontslagen ziekenhuispersoneel heeft vrijdag, samen met honderden anderen, voor het ziekenhuis betoogd tegen het ontslag. "Ik weet niet of de autoriteiten beseffen wat deze beslissing betekent voor de kwaliteit van de verzorging en de opleiding van dokters", zegt Membreno. 

In Nicaragua is het al meer dan drie maanden erg onrustig. Het protest tegen de autoritaire president Daniel Ortega werd uitgelokt door een geplande sociale hervorming. Ortega kwam op zijn voornemen terug, maar inmiddels eisen de demonstranten dat hij opstapt. Tot dusver zijn bij gewelddadige confrontaties volgens mensenrechtenactivisten zeker 448 mensen gedood. De regering spreekt officieel van bijna 60 doden. 

AFP1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • roger geens

    Men zal zulke toestanden steeds meer zien gebeuren ,de autoriteiten zijn overal ter wereld gewelddadiger aan het worden en overal hebben ze de mond vol dat ze het doen om de maatschappij te beschermen ,om zich zelf te beschermen met andere woorden .Zo merk ik dat verdeeld Europa dezelfde tendens vertoond en komen we meer en meer onder koloniale bevoogding van China ,U.S.A .en Rusland .Kijk maar eens rond .