Veel kritiek op wet rond "Poolse vernietigingskampen"

In het vernietigingskamp van Auschwitz-Birkenau in Polen kwamen meer dan één miljoen mensen om het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.
AP In het vernietigingskamp van Auschwitz-Birkenau in Polen kwamen meer dan één miljoen mensen om het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Uit verschillende hoeken komt kritiek op de nieuwe Poolse wet die het spreken over "Poolse vernietigingskampen" strafbaar maakt. Dit stelt Polen in staat om misdaden tegen Joden van zijn burgers in de doofpot te steken, menen critici. De wet moet nog door president Andrzej Duda ondertekend worden.

Volgens de nieuwe wet kan wie praat over "Poolse vernietigingskampen" (in plaats van Duitse of nazikampen) een celstraf tot drie jaar of een boete krijgen. Doel van de wet is het imago van het land op te poetsen.

De Israëlische minister voor de Geheime Diensten verklaarde vandaag dat Polen zo "zijn verantwoordelijkheden ontloopt en zijn aandeel in de Holocaust ontkent". Hij riep premier Benjamin Netanyahu op om de Poolse ambassadeur op het matje te roepen. Netanyahu verklaarde vorige week al, actie te zullen ondernemen.

Met de verstrenging van de strafwet wilde de regering de naam van Polen en zijn burgers in het buitenland beter beschermen. Door de Duitse vernietigingskampen Pools te noemen, worden de Polen namelijk steeds opnieuw mee verantwoordelijk gesteld voor Duitse misdaden, luidt het.

Niet nauwkeurig genoeg

Tegenstanders van de nieuwe wet menen dan weer dat ze niet nauwkeurig genoeg is geformuleerd, waardoor misdaden door Polen tegen Joden kunnen ontkend worden, zelfs al zijn die bewezen.

Yad Vashem, het officiële Holocaust-herdenkingsmonument, meent dat de wet "een vrije en open discussie over de rol van Polen bij de vervolging van de Joden in gevaar brengt".

Ook de Verenigde Staten uitten al hun "ongerustheid". Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken wijst op mogelijke "repercussies", voor de "strategische belangen en betrekkingen van Polen, ook met de VS en Israël". En ook de Oekraïense president Petro Porosjenko spreekt van een "absoluut vooringenomen en categoriek onaanvaardbare" wet.

"De auteurs van het wetsvoorstel hebben de laster (van het spreken over Poolse vernietigingskampen) zelf gepromoot, zoals niemand dat ooit eerder deed", schreef ook Europees president Donald Tusk, zelf een Pool, op zijn persoonlijk Twitteraccount.

Geschiedenis kennen

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans verklaarde dan weer dat Europeanen hun geschiedenis moeten kennen om te kunnen leren uit hun fouten. "Alle landen die bezet waren door de Nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden veel helden die verzet boden en vochten tegen de bezetting, maar helaas waren er in al die landen ook altijd mensen die bereid waren om te collaboreren, om de verschrikkelijke agenda van de Nazi's uit te voeren", zei hij.

In het vernietigingskamp van Auschwitz-Birkenau in Polen kwamen meer dan één miljoen mensen om het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens historicus David Silberklan waren er geen Poolse bewakers in de door de Duitsers gecontroleerde kampen, maar bestond er in Polen in die tijd wel gewelddadig antisemitisme. Een van de meest extreme voorbeelden is de moord op 300 Joden door Poolse christenen in Jedwabne.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Poelmans

  Het spreekwoord , “ ge zijt nen echte jood “ bestaat niet voor niks ! De oudere generatie weet daarmee wat ik bedoel ... het is een speciaal volkje die joden ... ze hebben veel mensen ook veel onrecht aan gedaan en nog steeds ! Dan weet je dat ...

 • yahya kasmi

  Typisch Amerikaans reactie ! Israël moet gewoon iets zeggen en de Amerikanen zijn direct pro Israël! Amerikaanse regering is de spreekbuis van Israël!!! Iedereen weet het!!!

 • Bjorn Bonny

  tja Victor, je leest best nog eens je geschiedenisboeken erop na! Eupen is Belgisch geworden na WO1 - vredesverdrag van Versailles, Auschwitz was Pools voor de oorlog en Pools na WO2. En waar liggen Treblinka en Sobiborg dan wel???

 • Rebecca Ba

  Victor Troje, even de kaart erbij genomen met de kampen op. Auschwitz lag wel degelijk in Polen voor WO2, het ligt namelijk tegen de Slovaakse grens. Net zoals Sobibor, Treblinka, Chelmo, Majdanec en Belzec in Polen liggen.

 • victor troje

  Ik geloof mijn ogen niet als ik hier , zowel in het artikel als in de reacties zoeveel domigheden lees. Voor het einde van WO2 was Duitsland veel groter. Zoals Eupen bij ons was Auschwitz Duits grondgebied. Pas na de oorlog , bij het vastleggen van de nieuwe grenzen werd Eupen Belgisch en Auschwitz Pools. Er waren dus GEEN kampen in het toenmalige Polen.