Veel kritiek op nieuwe abortuswet van Alabama: “Minder strenge straf voor verkrachter dan voor dokter die het slachtoffer helpt”

Er komt heel wat kritiek op de abortuswet die gisteren is goedgekeurd door de Senaat van de Amerikaanse staat Alabama. In die nieuwe wet staat dat abortus verboden is, behalve wanneer de gezondheid van de vrouw in gevaar is. Heel wat Democratische politici zijn verontwaardigd, en ook Hollywoodsterren laten hun stem horen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Als de Republikeinse gouverneur van Alabama, Kay Ivey, haar handtekening zet onder de wet, zal die over zes maanden ingaan. De staat zal dan de strengste abortuswet van de Verenigde Staten hebben. Er was een optie om een uitzondering toe te voegen aan de wet - waardoor slachtoffers van verkrachting en incest wel de zwangerschap kunnen beëindigen - maar de meerderheid van de Senatoren heeft daar tegen gestemd. De personen die tegen die uitzondering stemden, zijn allemaal mannen.

De wet is vooral gericht op zij die de abortus uitvoeren, niet de vrouwen die de abortus ondergaan. Er staan celstraffen tot 99 jaar op de uitvoering van een abortus. Comedian Patton Oswalt vindt de nieuwe wet “beangstigend”. “Verkrachters kunnen minder celstraf krijgen dan de dokter die een abortus uitvoert bij een slachtoffer van verkrachting”, schrijft hij op Twitter. Ook de Democrate Alexandria Ocasio-Cortez is niet te spreken over de strenge abortuswet: “Politici van Alabama maken van abortus een misdrijf dat tot celstraffen kan leiden. Voor verkrachters is er geen strengere straf.”

Actrice Alyssa Milano - de vrouw die #metoo in gang heeft gezet - uitte gisteren op CNN haar kritiek. “Niemand wil een abortus. We zijn allemaal ‘pro-life’. Maar er zijn omstandigheden die we niet kunnen vermijden. Het is niet omdat er vrouwen zijn die niet in abortus geloven, dat je iemand anders het recht op abortus moet wegnemen’, zei de actrice. 

De vrees is dat de strengere wet zal leiden tot meer onveilige abortussen bij vrouwen die niet de middelen hebben om naar een andere staat te reizen. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  Pro-Vita? Als je het slachtoffer van een verkrachting of incest verplicht een ongewenste zwangerschap uit te dragen en een ongewenst kind op de wereld te zetten, verwoest je hààr leven ook!

 • ivan de ridder

  Als Pro-Vita betekent dat zelfs niet-levensvatbaar leven gebaard moet worden, dan is de naam op zich bijzonder hypocriet. Alles voor het tot het leven brengen van een kind, maar het leven van de ouders mag gerust geruïneerd worden. Hoe kun je daarvoor respect opbrengen? Abortus moet niet zonder meer toegepast worden, akkoord, maar een overwogen beslissing van de ouders zijn.

 • DIRK VAN DESSEL

  Terecht primeert het recht op leven van dat mensje-in-wording die zich niet kan verdedigen tegen afslachting. Pro-Vita verdient ons volledig respect, al zal dat politiek-correcten tegen de borst stuiten.

 • Helen Vanden Bulcke

  Schandalig! Welk recht nemen enkele blanke conservatieve mannen zich om te beslissen wat een vrouw met haar eigen lichaam mag doen? Het kind dragen en opvoeden van een verkrachter? Het kind dragen door incest? In godsname, in welk tijdperk leven wij??? Deze nieuwe wet in Alabama wekt een enorme woede op...laten we eerst en vooral eens beginnen met extreme straffen op te leggen voor verkrachters...en dan over abortus praten...

 • Patrick Kelchtermans

  in onzekere tijden worden mensen rechtser, conservatiever, rechten van minderheden worden afgebouwd. Welke schade richt je aan wanneer je een vrouw verplicht te bevallen van en te zorgen voor het kind van haar aanrander? Of wanneer je haar dwingt een zwaar gehandicapt kind op de wereld te zetten en het vaak alleen op te voeden, want de papa's hebben vreemd genoeg wel het recht om er niks mee te maken te willen hebben en elders met een schone lei te beginnen.