Exclusief voor abonnees

Veel Italianen kijken weer op naar Mussolini

Een manifestatie in Predappio bij de herdenking van de mars naar Rome.
Hollandse Hoogte / Zuma Press Een manifestatie in Predappio bij de herdenking van de mars naar Rome.
De verheerlijking van fascisme en Benito Mussolini maakt een comeback in Italië. De geboorteplaats van de dictator is een bedevaartsoord voor neofascisten.

Het gebeurt razendsnel. Bezoekers gooien voor het graf van Benito Mussolini hun rechterarm gestrekt omhoog, om die daarna weer snel in hun jaszak op te bergen. De bloemen voor het graf zijn vers. Op een lint staat ‘voor altijd in ons hart’. Het zijn stelletjes, vriendengroepen en tienerduo’s die vandaag ondanks de snijdende kou een ‘dagje Predappio’ komen doen. Drie dagen per jaar ziet het op deze begraafplaats zwart van de mensen: op Mussolini’s geboortedag in juli, op zijn sterfdag in april en op de jaarlijkse herdenking van de historische mars naar Rome van 28 oktober 1922.

Je hebt 11% van dit artikel gelezen
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean Paul Peelos

  Geef de mensen orde en geen onbegrijpelijke chaos. Iedereen gelijk. Een parlement dat een spiegel is van de maatschappij en geen leugenpaleis van diploma democraten. Eerlijk, zonder graaien. Door het volk, van het volk en voor het volk. Geen fluwelen dictatuur. Goed transparant bestuur. En er zal geen plaats voor fascisme zijn. Maw de huidige schijnheiligheid van politiek correcten is de voedingsbodem voor extremiteit.

 • diane colman

  Ja dat is het gevolg van die ongebreidelde immigratie en ook het feit dat Europa ons in de steek laat... waarom grijpen ze niet drastisch in ??? Ze willen een sterker Europees leger om ons te verdedigen … waarom als ze toch niet zouden ingrijpen. Ik heb geen schrik van Rusland maar wel van een invasie Afrikanen ….

 • Jan Heyvaerts

  Diane, diegenen die iets van de jaren 30-40 geleerd hebben zijn ofwel stokoud ofwel overleden. Het gaat om jonge mensen in dit geval. Ik begrijp uw vraag dus niet zo goed.

 • Charlotte De greef

  Dat is het logische gevolg van ongebreidelde migratie, waardoor mensen zich ontheemd en misbruikt voelen. Mij verwondert dit niet.

 • marc le loup

  Benito Mussolini was zonder enige twijfel een psychopaat avant la lettre,en hedendaags zijn er zo nog een paar aan de leiding van een staat,en bewonderaars van psychopaten tja dat zijn zonder twijfel ook …… tja u weet het