Veel baby's geboren met te klein hoofd: Brazilië roept noodtoestand uit

thinkstock
Brazilië kondigt de noodtoestand af op het vlak van gezondheid wegens een te grote stijging van het aantal gevallen van microcefalie bij baby's. De schedel van de kinderen is erg klein, wat een normale ontwikkeling van de hersenen kan verhinderen. De oorzaak voor de stijging is volgens het ministerie van Gezondheid nog niet achterhaald.

In de noordoostelijke deelstaat Pernambuco werden bij pasgeborenen dit jaar al 141 verdachte gevallen gemeld. Tot nog toe werden op nationaal vlak gemiddeld een tiental gevallen van microcefalie per jaar geregistreerd, aldus het ministerie.

Microcefalie kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie met rode hond, alcoholmisbruik of een blootstelling aan straling tijdens de zwangerschap van de moeder. Er bestaan echter ook erfelijke vormen van microcefalie.

Het ministerie start een onderzoek en stuurt medische specialistenteams naar de betrokken regio. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werd op de hoogte gebracht. Er zou ook een stijging van het aantal gevallen vastgesteld zijn in de deelstaten Paraíba en Rio Grande do Norte.