Veehouder moet 8.000 euro boete wegens geurhinder van zijn koeien

thinkstock
Een veehouder uit het centraal-zuidelijke Franse departement Cantal is door de rechtbank veroordeeld tot een boete van 8.000 euro wegens de geurhinder van zijn koeien, meldt La Montagne.

Het was een gepensioneerd koppel dat de kat meer dan tien jaar geleden de bel aanbond. Het echtpaar ruilde in 2001 de stad Saint-Étienne voor Jallès, een gehucht van het landelijke Lacapelle-Viescamp. Ze kwamen zo nabij de boerderij van Nicolas Bardy (nu 39) te wonen. Zijn familie houdt op de plek al zes generaties koeien.

De nieuwe buren ondervonden last van de geur en namen een advocaat onder de arm. Een door de rechtbank opgestarte bemiddelingsprocedure haalde niets uit waardoor het dossier van rechtbank tot rechtbank heen-en-weer ging. Zelfs het Hof van Cassatie in Parijs moest zich over de burenruzie buigen.

120.000 euro

Naarmate de procedures vorderden , verkregen de buren dat Bardy zijn koeien honderden meters verder moest onderbrengen in nieuwe stallen. Iets wat de man minstens 120.000 euro kost . Ook de balen stro moesten verplaatst. Een in 2017 gelanceerde petitie die door meer dan 122.000 mensen werd ondertekend, kon daarin geen verandering brengen.

De werkzaamheden van de stallen liepen vertraging op, waardoor de zaak opnieuw voor de rechter belandde. Het hof van beroep in Limoges oordeelde vorige week dat de veehouder zich schuldig maakt aan geurhinder en legde hem een boete op van 8.000 euro. Een moegetergde Bardy is het geheel oneens met de beslissing, maar legt zich neer en ziet af van verdere juridische stappen. Meteen het einde van het juridisch steekspel dat de veehouder al meer dan 10.000 euro aan proceskosten heeft gekost. De man stelt nu zijn hoop in een crowdfunding waar al meer dan 12.000 euro is voor ingezameld.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • willy van der Wijk

  al 6 generaties op het zelfde domein en nieuwe bewoners krijgen voorrang, is echt een wereld op zijn kop gevallen of is er meer aan de hand bv corruptie ??????

 • Loesje Vranken

  Ik dacht dat een gepensioneerd koppel meer verstand zou hebben, nee dus.Een boer kapot maken, onbegrijpelijk!Zulke ergelijke mensen hadden beter in't stad gaan wonen waar het stinkt van de uitlaten.Bovendien als jullie sterven gaan jullie stinkend rotten!! Daar al eens aan gedacht????

 • thierry bollaert

  weeral de schuld van WERELDVREEMDE rechters,die denken god te zijn en alles beter weten!!! wanneer stopt die zotte uitspraken eigenlijk?? speciale praktische cursussen geven aan rechters!!!!!! verplicht te volgen!! over verschillende thema s.

 • Jurgen Van Cauwenbergh

  Ik ben van de stad Sint-Niklaas op het Franse platteland gaan wonen. Les 1: pas u aan en hebt respect voor de locals en hun bedrijvigheden. Ok er zit al eens een vlieg meer in de living, OK de hanen kraaien bij het krieken van de dag, OK de kerkklokken luiden om 7:00u. Ok er staan koeien en schapen tegen mijn eigendom. Pas u aan of blijf in de stad. Mijn steun en donatie voor deze landbouwer.

 • dimitri vermeire

  Hebben de klagende mensen niets anders te doen ze zouden beter een hobby zoeke in de plaats van te gaan klageb