Vechtende partijen in Jemen rekruteren honderden kindsoldaten

epa
De conflictpartijen in Jemen hebben volgens de VN honderden kinderen als soldaten gerekruteerd. Het zou in totaal gaan om meer dan 1.700 gevallen, zo staat in een rapport van de VN-Mensenrechtenraad. Waarnemers van de Verenigde Naties hebben vooral tienjarigen gezien die met wapens en in uniform controlepunten bewaakt hebben. Zowat twee derde van de rekruteringen gebeurde door de sjiitische Houthi-rebellen en hun bondgenoten.

Volgens het rapport gaat het bij de burgeroorlog om een "volledig door mensen gemaakte catastrofe", waaronder de burgers lijden. Mensenrechtenschendingen houden niet op. Sinds maart 2015 zijn meer dan 5.100 burgers gedood, onder wie bijna 1.200 kinderen. Meer dan 3.200 burgers zijn gedood door de coalitie die door Saoedi-Arabië wordt geleid.

Sinds 2014 woedt een burgeroorlog in Jemen. Sjiitische Houthi-rebellen en hun bondgenoten namen een groot deel van het land in. Saoedi-Arabië leidt een coalitie die de opstandelingen met luchtaanvallen bestrijdt.

De jets hebben ziekenhuizen, scholen, woongebieden en begrafenissen aangevallen, klinkt het in het rapport. Vaak wijst de informatie erop dat burgers direct in het vizier zijn genomen. Volgens het rapport zijn bijna 19 miljoen mensen in Jemen aangewezen op humanitaire hulp. De uitbraak van een cholera-epidemie verergerde de situatie nog eens drastisch.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.