Vaticaan verplicht lekenbewegingen tot anti-misbruikbeleid

AP
Tegen eind december moet elke katholieke beweging en vereniging van katholieke leken van het Vaticaan formele regels en richtlijnen hebben over de behandeling van klachten over seksueel misbruik en de preventie daarvan. Dat meldt het Vaticaan op zijn website.

Het ontwikkelen van procedures is slechts een onderdeel van het hele proces om de katholieke Kerk van de cultuur van misbruik te zuiveren, luidt het. "Onze Kerk heeft ook een mentaliteitsverandering nodig. Die moet het taboe doorbreken waardoor slachtoffers van misbruik stil zijn gebleven en waardoor er bij misbruik te vaak de andere kant werd opgekeken."

De regels en procedures moeten ervoor zorgen dat leden van de verenigingen en bewegingen misbruik durven rapporteren zonder angst voor vergelding of uitsluiting. Laksheid of een gebrek aan structuur kan zorgen voor een klimaat waarin misbruik kan plaatsvinden, wordt gesteld. Het Vaticaan herinnert eraan dat lekenbewegingen en verenigingen zich moeten houden aan het burgerlijke- en kerkelijk recht inzake de melding van misbruik, dat ook machtsmisbruik omvat of dat nu gepleegd wordt door een geestelijke of een leek en ook als volwassenen daarvan het slachtoffer zijn.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.