Vaticaan start juridische procedure tegen VatiLeaks-journalisten

Wikipedia
Wegens de publicatie van vertrouwelijke documenten van de Curie brengt het Vaticaan vijf personen voor de rechter, onder hen ook de onderzoeksjournalisten Gianluigi Nuzzi en Emiliano Fittipaldi. Dat meldt het Italiaans persbureau Ansa vandaag. Het Vaticaan beschuldigt hen van de publicatie van vertrouwelijke informatie en documenten, waarop vier tot acht jaar gevangenis staat.

Nuzzi en Fittipaldi hadden begin november boeken uitgegeven, waarin ze het Vaticaan er onder andere van betichten het geld van de gelovigen op een schaamteloze manier te verkwisten. Ze baseerden zich op documenten uit de Curie, die hen door derden waren doorgespeeld.

Enkele dagen eerder was de secretaris Lucio Vallejo Balda van de inmiddels opgeheven commissie voor de hervorming van economische en administratieve structuren van de Heilige Stoel (Cosea) gearresteerd. Hij zit inmiddels in een cel in het Vaticaan. Ook hij behoort volgens Ansa tot de vijf aangeklaagden, net zoals de begin november korte tijd opgepakte Cosea-raadsvrouw Francesca Chaouqui en nog een andere Cosea-medewerkster.

Het Vaticaan is een soevereine staat met een eigen juridisch systeem.

Emiliano Fittipaldi en Gianluigi Nuzzi
AP Emiliano Fittipaldi en Gianluigi Nuzzi