Vaticaan slaat de bal mis met omstreden filmpje voor vrouwen

Screenshot YouTube
De Rooms-Katholieke kerk heeft een veelbesproken video van de website verwijderd nadat er heel wat kritiek kwam vanwege vermeend seksisme. Het filmpje, dat deel uitmaakt van een campagne om aandacht te vragen voor vrouwenonderwerpen, was net bedoeld om vrouwen aan te spreken.

In het filmpje met de titel 'Life of Women' is een 50-jarige hoogblonde Italiaanse actrice te zien die vragen stelt als: "Wie ben je? Wat doe je? Wat vind je van jezelf als vrouw?" Volgens critici is de video te sexy. Daarbij zou het de aandacht afleiden van de werkelijke problemen van vrouwen: armoede en oorlogsgeweld.

De beelden werden intussen verwijderd van de website van het Vaticaan, maar de campagne gaat door. Zo is er deze week een bijeenkomst van de Pontificale Cultuurcommissie. Daarbij gaat het over de manier waarop vrouwen meer kunnen meewerken in de kerk, zonder priester te worden.

In de begeleidende tekst van de bijeenkomst wordt plastische chirurgie veroordeeld als een vorm van "agressie tegen het vrouwelijk lichaam", zoals een "vleselijke boerka". Het filmpje was een initiatief van Gianfranco Ravasi, een kardinaal die net zo graag Nietzsche als Amy Winehouse citeert.

Stereotype
Net voor de kerst begon zijn afdeling met de campagne #lifeofwomen, waarmee hij vrouwen wereldwijd uitnodigde om hun eigen 60 seconden durende filmpje in te zenden. De winnende video's zouden binnen het Vaticaan vertoond worden. Het filmpje waarbij actrice Nancy Brilli haar lippen tuit en zwoel in de camera kijkt, moest een uitnodiging zijn.

"Wat dachten ze bij het Vaticaan", meent het liberale tijdschrift National Catholic Reporter. "Ten eerste is het idee dat seks verkoopt totaal achterhaald in de westerse wereld en onacceptabel in de moslimlanden. Daarbij is het benadrukken van een stereotype rolmodel geen manier om inbreng van vrouwen te vragen."