Vaticaan publiceert handboek voor onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk

Paus Franciscus
EPA Paus Franciscus
Op initiatief van paus Franciscus heeft het Vaticaan vandaag zijn richtlijnen bekendgemaakt aan de geestelijkheid omtrent de te voeren procedure bij vermoedens van seksueel misbruik van minderjarigen binnen de kerk van Rome.

In een “vademecum” gebundeld, vormen deze documenten een “instrument” om de lokale geestelijke autoriteiten te helpen bij de “delicate taak om correct zaken aan te pakken” wanneer religieuzen “worden beschuldigd” van misbruik van minderjarigen, zo legde de Spaanse kardinaal Luis Ladaria Ferrer als hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer uit.

De Argentijnse paus heeft van de strijd tegen de plaag van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk een der prioriteiten van zijn pontificaat gemaakt. In februari 2019 riep hij in dit verband een onuitgegeven top van 114 voorzitters van bisschoppenconferenties bijeen. Franciscus engageerde zich toen om “uniforme richtlijnen te geven voor de kerk, terwijl hij het ook had over alle legale referenties in het civiel en het kerkelijk recht. 

Het Vaticaan beklemtoont dat het niet een normatieve tekst betreft, en ook geen nieuwe wetgeving.
 Het handboek van meer dan dertig bladzijden en negen hoofdstukken moet wel duidelijkheid scheppen rondom de te doorlopen procedures en om deze correct uit te voeren, aldus het Vaticaan. Zo is er onder meer een formulier opgesteld om misdrijven en beschuldigingen te registreren. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Catherine MISTIAEN

    Beste paus ooit. In de conferentie waarvan sprake, schuwde hij het woord satan niet in zijn speech. Is veelzeggend.

  • Lea Vanginst

    Allemaal goed en wel een eerste stap moest zijn alle geestelijken waarvan het misbruik bewezen is uit de kerk zetten strafrechterlijk verjaard of niet.

  • Rachel Cousse

    Hopelijk niet enkel en alleen over misbruik door priesters, ook nonnen hebben vele kinderen seksueel misbruikt, en psychisch mishandeld. Die misbruikers verstoppen hun daden achter hun kap en de naam van God. Ik heb net het boek “Stil in mij” gelezen, je haren komen omhoog, walgelijk.