Vaticaan: "Gewijde maagden hoeven geen maagd te zijn"

iStock
Ophef in de Katholieke Kerk: het Vaticaan heeft immers een document gepubliceerd dat stelt dat maagdelijkheid geen noodzakelijke vereiste is voor vrouwen die als Gewijde Maagd door het leven willen gaan. Vrouwen die zich al verbonden hebben tot een leven als “bruid van Christus” reageren geschokt.

Het Vaticaan publiceerde eerder deze maand het ‘Ecclesiae Sponsae Imago’ waarin het gedetailleerde informatie geeft over de roeping en een twee jaar durende voorbereiding aanraadt alvorens gewijd te worden. Gewijde maagden “wijden zich in hun maagdelijkheid aan de Heer Jezus... Ze ervaren de spirituele vruchtbaarheid van een intieme relatie met hem”, stelt het document.

Tot schok van vele leden van de orde deelt het Vaticaan echter ook mee dat Gewijde Maagden geen maagden in de letterlijke zin van het woord hoeven te zijn. “De oproep om getuigenis af te leggen van de maagdelijke, echtelijke en vruchtbare liefde voor Christus is niet herleidbaar tot het symbool van fysieke integriteit”, klinkt het. "Kuisheid en het behoud van het lichaam in perfecte zelfbeheersing” zijn geen essentiële voorwaarden, luidt het verder.

Bruiden van Christus

Vrouwen die deel uitmaken van de Orde der Maagden verbinden zich ertoe als maagd door het leven te gaan en noemen zichzelf de “bruiden van Christus”. Op de dag van de inwijding in de Orde kleden ze zich in het wit en beloven ze eeuwige trouw aan Jezus. Na de ceremonie dragen ze trouwringen en mogen ze niet met een andere man huwen of een seksuele relatie met een man aangaan.

Wereldwijd zijn er naar schatting zo’n 5000 vrouwen die “gehuwd zijn met Christus”. Gewijde Maagden zijn echter geen nonnen: ze wonen niet in kloosters, nemen deel aan het maatschappelijke leven en staan in voor hun eigen levensonderhoud.

"Choquerend"

De Amerikaanse Vereniging van Gewijde Maagden deelt mee “erg teleurgesteld” te zijn in de mededeling en noemt het advies “choquerend”. “De traditie van de Kerk heeft altijd gesteld dat vrouwen die gewijde maagden worden nooit “gehuwd mochten zijn of in het openbaar onkuis geweest zijn”. Er zijn zo’n 250 gewijde maagden in de VS. In 2016 telde België 51 vrouwen die toegetreden waren tot de Orde, aldus Kerknet.

Het nieuwe document geeft vrouwen die uit de orde willen treden daartoe echter de kans als ze “bijzonder ernstige redenen hebben”. Ze dienen daartoe de bisschop van hun bisdom aan te schrijven.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • GERARD DE PELECIJN

  De hel bestaat wel want we zitten er nu midden in!

 • Frank Van den Bulck

  'n "spannerke" is natuurlijk nooit weg voor heiligheden van de katholieke kerk, nietwaar. Bende hypocrieten.

 • Gino Denil

  Heiligen zijn ook vaak geen heiligen. En gelovigen blijken dat in hun dagelijks gedrag ook zelden te zijn. Waart er een golf van nuchter realisme door de katholieke kerk?

 • Eric Grosemans

  Is maar logisch. Wat anders met degene die ram, stier, kreeft zijn?

 • Zjeppe Fierens

  Hoe kan je nu nog gelovig zijn wanneer je zulke onzin leest???