Vastgeketende leerlingen bevrijd uit koranschool Nigeria

De autoriteiten proberen de identiteit van de kinderen te achterhalen opdat zij naar hun familie kunnen terugkeren (14 oktober 2019).
REUTERS De autoriteiten proberen de identiteit van de kinderen te achterhalen opdat zij naar hun familie kunnen terugkeren (14 oktober 2019).
In Nigeria is opnieuw een "horrorhuis" ontdekt in een koranschool in de noordelijke staat Katsina. Er werden meer dan 300 jongens aangetroffen. De slachtoffers werden vastgeketend, gefolterd en seksueel misbruikt. Dat heeft de plaatselijke politie gemeld.

Begin oktober bracht een politieoperatie ook al vreselijke praktijken aan het licht in een andere islaminstelling in de naburige staat Kaduna. Daar werden de leerlingen eveneens aan dergelijke praktijken blootgesteld.

Het misbruik in Katsina werd ontdekt tijdens een inval van de politie. Die was getipt door enkele leerlingen die zondag uit de school konden ontsnappen en op straat vertelden onder welke omstandigheden zij werden vastgehouden. De kinderen waren in opstand gekomen tegen de onmenselijke behandelingen, waarna "een aantal zijn kunnen ontsnappen... terwijl een zestigtal anderen ter plaatse zijn gebleven", aldus politiechef Sanusi Buba.

Bello Mai Almajirai

Volgens Buba werd de instelling veertig jaar geleden opgericht door de 78-jarige moslim Bello Mai Almajirai, die het beheer van de school nadien overliet aan zijn zoon. De leerlingen kwamen uit verschillende regio's van Nigeria en werden er door hun familie naartoe gebracht om de koran te leren en om er behandeld te worden voor onder meer drugsverslavingen.

De eigenaar van de instelling en de leerkrachten die tijdens de inval zijn kunnen ontkomen, zullen worden opgespoord om voor hun daden te boeten, verklaarde de politie. Intussen proberen de autoriteiten de identiteit van de kinderen te achterhalen opdat zij naar hun familie kunnen terugkeren.

Het noorden van Nigeria heeft een groot aantal quasi-officiële "opvoedingsgestichten", met streng religieus onderwijs, bij een gebrek aan publieke instellingen voor kwetsbare jongeren.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • carmen Van de casteele

    Als ze daarmee enkel hun Koran kunnenverkopen is het zeer triestig gesteld met hun geloof! Geloof moet vrijblijvend zijn en niet onder dwang!

  • Patrick huwel

    Religie zo vredig.....