Vastgebonden jongen (13) op gegijzelde bus is held: hij kon zich loswrikken en politie bellen

AFP
Een dag na de gijzeling van een bus met 51 schoolkinderen in de buurt van Milaan wordt meer en meer duidelijk dat Italië aan een ramp is ontsnapt. De chauffeur, een Italiaan (47) van Senegalese afkomst, week van zijn traject af, riep om dat niemand de bus mocht verlaten, en bond enkele leerlingen vast met elektrische kabels. Vervolgens stak hij het voertuig, waarin hij al brandstof had uitgegoten, in brand. Met de hulp van de politie konden de kinderen tijdig ontkomen.

“Ik wil dat het allemaal ophoudt. We moeten een einde maken aan de (migranten)doden in de Middellandse Zee”, zou hij volgens de RAI hebben geroepen bij zijn arrestatie.

Een dertienjarige jongen was een van de passagiers. “We waren allemaal erg bang", verklaarde hij aan een verslaggever van de krant La Repubblica.  Alle inzittenden moesten hun smartphone afgeven, zo niet zou de chauffeur hen iets aandoen. De jongen en enkele andere leerlingen werden vastgebonden. “De telefoon van een vriend viel op de grond. Ik kon mezelf loswrikken en  het toestel grijpen. Ik heb zo de politie kunnen bellen”, zei de tiener wiens gezicht als minderjarige onherkenbaar is gemaakt.   


Interventieploegen van de politie rukten meteen uit naar San Donato Milanese, ten zuidoosten van de Noord-Italiaanse grootstad. Ze wierpen een versperring op waardoor de bus wel tot stilstand moest komen.  De agenten sloegen de achterruiten in waardoor de kinderen net op tijd uit de bus konden ontsnappen. Het voertuig was toen al in brand gestoken.  23 kinderen liepen een lichte rookvergiftiging op, maar gelukkig raakte niemand zwaargewond. Als de jongen de politie niet had gebeld, waren wellicht tientallen kinderen om het leven gekomen. De dertienjarige jongen krijgt volop lof op Italiaanse sociale media.

De buschauffeur riskeert een aanklacht voor ontvoering en poging tot massamoord, zei politiecommandant Luca De Marchis aan het nieuwsagentschap ANSA. Volgens Alberto Nobili, de procureur van Milaan, onderzoekt men ook de mogelijkheid van een terroristisch motief.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini van de extreemrechtse regeringspartij Lega mocht de man die sinds 2004 de Italiaanse nationaliteit heeft,  nooit een toelating krijgen voor het besturen van een schoolbus. Hij staat bij de politie bekend voor feiten van dronken rijden en seksueel geweld. 
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sjonny Martero

  Vele misdadigers staan reeds bekend bij politie voor andere feiten. Een bewijs dat de straffen te flauw zijn.

 • Fons Casteels

  Dankzij deze krant weten we dat wat in Milaan gebeurd is, een verijdelde terreuraanslag is. En vandaag weten we dat wat in Utrecht gebeurd is, een gelukte terreuraanslag is. Komt er nu een rechtzetting door de linkse media, zoals de rode staatsomroep, die beide aanslagen nog altijd als "incidenten" omschrijven, met toevoeging "drugsverslaafde crimineel" en/of "verwarde dader met psychologisch verleden"?

 • Adriaan De Backer

  Poltici maken op korte termijn van onze samenleven zulk een mengelmoes dat het voor velen onleefbaar wordt. En dan dringen extremen zich op , zowel extreem links, als extreem rechts....Feit is dat wij hierdoor met zulke aanslagen zullen moeten leren leven, en overal duikt er dan wel een held op , in Churhtown Nieuw Zeeland was er een held, in Utrecht een held die zijn wagen afstond, nu in Italië weer een held...maar ondertussen wakkert het onveiligheidsgevoel wel meer en meer aan ......

 • Yves Severyns

  Ik lees hier vaak: ''straf in het land van herkomst laten uitzitten.'' En hoe kan Italië er zeker van zijn dat deze man in Senegal effectief een lange gevangenisstraf zal krijgen. Hoe kunnen ze zeker zijn dat het geld dat hij misschien al jaren naar zijn familie ginder stuurt, niet gebruikt zal worden om hem relatief snel vrij te kopen? ...

 • Gino Rogiest

  Terrorisme is dit Punt !!