Varoufakis: "We hebben onze rug recht gehouden"

EPA
Griekenland mag naar eigen zeggen de doelstelling voor het begrotingsoverschot voor dit jaar loslaten. Dat zei minister Yanis Varoufakis vrijdag na het overleg in Brussel waar de negentien eurolanden instemden met een verlenging van het hulpprogramma van Griekenland. "We hebben die doelstelling afgewend."

"We hebben het respect voor regels gecombineerd met respect voor democratie. We hielden onze rug recht, vanaf het begin van de onderhandelingen tot aan het einde." Aan het woord is de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. Hij heeft na drie vergaderingen van de eurogroep een deal bereikt met zijn Europese collega"s. "We geloven dat het akkoord dat we vandaag hebben bereikt in het belang is van de gemiddelde Europeaan."

Hij bedankt eurogroepvoorzitter Dijsselbloem voor zijn bemiddeling vandaag. Varoufakis kijkt uit naar het komende weekend waarin de Grieken een lijst moeten opstellen van hervormingen die zij in de toekomst willen doorvoeren. "We hebben geconcludeerd dat dit weekend een moeilijk maar ook zeer vrolijk weekend zal worden. We gaan werken met onze partners en de instituties en gaan uitschrijven welke hervormingen wij, deze regering, willen."

We hebben geconcludeerd dat dit weekend een moeilijk maar ook zeer vrolijk weekend zal worden

Yanis Varoufakis

De Griek omschrijft het akkoord van vandaag als een nieuw begin voor Griekenland. De verhoudingen zijn niet langer achttien tegen een, maar negentien gelijkwaardige eurolanden, stelt hij. "Als je een relatie van gelijken hebt, dan kan de samenwerking veel vruchtbaarder zijn. Vanaf vandaag zijn wij de co-auteurs van onze toekomst."

Hij legt uit dat het gelukt is om dit jaar onder de Europese begrotingsnorm uit te komen. "2015 is een moeilijk jaar", zegt hij. De eurogroep en de insituties zijn bereid daar rekening mee te houden. Hij benadrukt dat dit niet betekent dat Griekenland de financiële teugels zal vieren.

Varoufakis stelt dat Griekenland nog steeds het minimumloon wil verhogen. Dit kost echter geen geld, stelt hij, omdat het uitgaven van bedrijven betreft en niet de overheid. Hij vertelt dat andere eurolanden zoals Letland en Slowakije stelden dat het minimumloon in hun landen veel lager is dan dat in Griekenland. Maar volgens Varoufakis zijn levenskosten in die landen ook lager.

Vanaf vandaag zijn wij de co-auteurs van onze toekomst

Yanis Varoufakis

Grieken krijgen "paraplu van bescherming"

Bij de uitgang van het raadsgebouw in Brussel legt eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem uit wat het akkoord met de Grieken betekent. Hij stuurde vandaag door intensieve onderhandelingen met Griekenland en Duitsland de eurogroep naar een akkoord. "Het was intens", zegt hij over die gesprekken.

Gisteren bleken er nog grote hobbels te zijn, stelt Dijsselbloem. "Toen de brief van Griekenland gisteren binnenkwam is er door een aantal lidstaten zeer teleurgesteld gereageerd. Men had niet de indruk dat Griekenland serieus verder wilde." Extra bilaterale overleggen waren nodig om meer waarborgen van de Grieken te krijgen. "De Griekse regering geeft aan buitengewoon serieus te willen werken aan de hervorming van Griekenland. Dat proces gaan we nu beginnen."

Hebben de Grieken ook nog iets binnengehaald? Ja, zegt Dijsselbloem: "De beschermende paraplu van het programma. Voor de Griekse samenleving, de economie, de banken is die stabiliteit ongelooflijk belangrijk." Volgens Dijsselbloem is er ook ruimte in het programma "om dingen te veranderen en te vervangen". Maar dan moeten de Grieken wel de financiering verantwoorden. "Zaken moeten op orde worden gebracht, dat is wel part of the deal."

Jeroen Dijsselbloem.
REUTERS Jeroen Dijsselbloem.

Afgesproken is dat het huidige noodprogramma vier maanden wordt voortgezet en dan wordt afgerond. De Grieken hadden om zes maanden gevraagd, maar volgens Dijsselbloem is vier maanden genoeg om het programma af te ronden. "Er zit nog een beperkte hoeveelheid geld in het programma. Er moeten nog een aantal stappen worden gezet. Wij denken dat het allemaal kan in vier maanden. Dat is ook genoeg tijd om na te denken over: wat gebeurt er daarna." De geldschieters hebben nog 7 miljard euro te bieden de komende maanden. Ook is er een bedrag van 10 miljard gereserveerd voor de Griekse banken, mochten die dat nodig hebben. Dat geld mag de Griekse overheid niet voor andere doeleinden gebruiken.

Is het vertrouwen in Griekenland terug? Dijsselbloem: "Vertrouwen gaat te paard en komt te voet. We hebben vandaag de eerste stappen gezet om het vertrouwen weer op te pakken."

Vervolgens loopt hij naar de auto die voor hem klaarstaat. Met een hand op het portier grapt hij met zijn team: "Moeten we nog even naar de kroeg?" Met een glimlach stapt hij in.

Er zit nog een beperkte hoeveelheid geld in het programma. Er moeten nog een aantal stappen worden gezet. Wij denken dat het allemaal kan in vier maanden

Jeroen Dijsselbloem