Varoufakis: "Trojka gebruikt martelmethodes tegen Grieken"

Varoufakis vergelijkt de trojka van de EU met de foltertechniek 'waterboarding'.
AP Varoufakis vergelijkt de trojka van de EU met de foltertechniek 'waterboarding'.
De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, vergelijkt het optreden van de trojka van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met de martelmethodes die ook zijn toegepast door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

Volgens de minister komt de behandeling van Griekenland door de trojka neer op 'waterboarding', waarbij iemand net zo lang onder water wordt gehouden tot deze bijna verdrinkt. "Kort voor de hartstilstand mogen we een paar happen lucht nemen. Dan worden we weer onder water gedrukt en begint alles opnieuw'', aldus Varoufakis tegen het Duitse blad Der Spiegel.

De minister herhaalde tegen het blad nog maar eens dat de Griekse regering graag een kwijtschelding van schulden wil. "Iedereen weet dat Griekenland de huidige schuldenlast zonder een nieuw verdrag nooit kan dragen.''

De Nederlandse premier Rutte heeft ondertussen gereageerd op de vergelijking van Varoufakis. "Het is een beetje een gekke uitspraak, die het proces niet helpt'', zegt hij.