Varoufakis houdt het been stijf

Grieks premier Alexis Tsipras en Grieks minister van Financiën Yanis Varoufakis (rechts) op wandel in Athene, afgelopen zaterdag.
EPA Grieks premier Alexis Tsipras en Grieks minister van Financiën Yanis Varoufakis (rechts) op wandel in Athene, afgelopen zaterdag.
Griekenland zal geen nieuwe lijst met hervormingen voorstellen, op de eerstvolgende vergadering van de eurogroep donderdag in Brussel. Dat heeft de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, vandaag aangekondigd in de Duitse krant Bild.

Volgens Varoufakis is de eurogroep, het cenakel van de financieministers van de eurozone, "niet de plaats waar men posities of voorstellen kan voorleggen die voordien niet besproken en onderhandeld zijn op een lager niveau", voert Varoufakis aan.

Hij benadrukt dat Athene bereid is om op ieder ogenblik met zijn partners een "volledige oplossing te vinden, op voorwaarde dat hun vertegenwoordighers naar de onderhandelingstafel komen met een duidelijk en stevig mandaat".

Griekenland onderhandelt sedert maanden met de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) om in ruil voor hervormingsverbintenissen vers geld op te halen terwijl de schatkist steeds verder opdroogt.

Volgens Varoufakis zijn de onderhandelingen van zondag in Brussel mislukt omdat de vertegenwoordigers van de tegenpartij niet over een dergelijk mandaat beschikten. "Ze vertelden ons dat zij geen mandaat hadden voor diepgaande onderhandelingen over onze voorstellen en onze maatregelen om de crisis op te lossen. Dat is de reden dat er geen resultaat was", verklaarde Varoufakis aan Bild.

Griekenland staat voor een dubbele opdracht: de ambtenaren en pensioenen betalen en bijna 1,6 miljard euro aan het IMF terugbetalen tegen 30 juni. Bij een niet-betaling moet het land de gevolgen van een betalingsstaking dragen, een première in de eurozone die het scenario van een uitstap al maanden voedt.