Varoufakis blijft geloven in akkoord met schuldeisers

Yanis Varoufakis, de Griekse minister van Financiën, blijft geloven dat Griekenland een akkoord kan bereiken met zijn schuldeisers. Hij dringt dan wel aan op een gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden. Gisteren sprongen de gesprekken tussen Griekenland en de Europese Unie nog af, na amper drie kwartier.

"Een akkoord kan in één nacht bereikt worden", beweert Varoufakis in de Duitse krant Bild. "Maar kanselier Angela Merkel moet er dan wel bij zijn". Merkel was zondag niet bij de gesprekken aanwezig.

De Griekse financiënminister dringt erop aan dat de Europese geldschieters een deel van de Griekse schulden zouden kwijtschelden en langere betaaltermijnen toestaan. "Alleen dan kunnen we de terugbetaling van zo een grote schuld garanderen", klonk het. "Dan zeg ik onmiddellijk ja".

Ook het IMF, dat deel uitmaakt van de trojka, pleitte zondag bij monde van hoofdeconoom Olivier Blanchard voor een herstructurering van de schulden.

Varoufakis herhaalde nog dat de Griekse regering een Grexit wil vermijden. "Maar we kunnen niet alles vermijden, zoals we ook de inslag van een komeet op aarde niet kunnen vermijden", grapte hij.Video