VARA haalt cartoon weg na ernstige bedreigingen

De cartoon in kwestie die niet langer op joop.nl staat.
UNKNOWN De cartoon in kwestie die niet langer op joop.nl staat.
De Nederlandse omroep VARA heeft gisteren de omstreden 'tuigdorpen'-cartoon van zijn opinie- en debatsite Joop.nl verwijderd. De omroep maakte bekend dat de cartoon van Adriaan Soeterbroek is weggehaald omdat enkele medewerkers van de VARA ernstig zijn bedreigd.

De spotprent bekritiseerde het plan van de PVV (de partij van Geert Wilders) om zogenaamde tuigdorpen in het leven te roepen.
Op de betreffende site heeft de VARA een verklaring gezet voor het verwijderen van de cartoon.

Zo schrijven ze: "Deze beslissing hebben we niet lichtvaardig genomen. Als journalistieke organisatie tillen we zwaar aan de vrijheid van meningsuiting. Bedreigingen mogen geen invloed hebben op het beleid en de journalistieke afwegingen.

Er kunnen zich echter situaties voordoen waarin het veiligheidsgevoel van medewerkers dermate wordt aangetast, dat ze niet meer op een goede manier hun werk kunnen doen. Dat laatste heeft bij deze concrete situatie in onze afweging de doorslag gegeven. De VARA heeft van de bedreigingen overigens aangifte gedaan bij de politie."

Vernietigingskampen
De cartoon werd gemaakt door Soeterbroek naar aan leiding van Wilders' voorstel om zogenaamde 'tuigdorpen', in de vorm van containers buiten de bebouwde kom, op te zetten voor personen die veelvuldig voor overlast zorgen.

In de cartoon worden de zogenoemde tuigdorpen die Wilders wil opzetten, vergeleken met vernietigingskampen uit de Tweede Wereldoorlog. Op de spotprent is te zien hoe bewoners van zo'n dorp naar een douche worden geleid, zoals dat in de oorlog gebeurde met gevangen in een concentratiekamp. In die 'doucheruimte' werden ze vergast.

Wilders gaf te kennen dat hij de cartoon 'walgelijk' vond, dat de spotprent van de website moest worden gehaald en dat PVV-lijsttrekker Machiel de Graaf niet naar het debat bij de talkshow Pauw&Witteman zou komen.

Hierop reageerde Francisco van Jole, eindredacteur en oprichter van Joop.nl dat hij de uitlatingen van de PVV-leider 'chantage' vond. Het dreigement dat hij niet naar het debat komt bij Pauw & Witteman als de cartoon niet wordt verwijderd, vond Van Jole niet kunnen en hij weigerde tot vandaag om de cartoon te verwijderen.

"Niemand verdient bedreigingen"

Wilders vindt het verschrikkelijk dat medewerkers van de VARA zijn bedreigd. "Niemand verdient bedreigingen, ook de VARA niet. Ik betreur en verafschuw dat zeer. Ik weet wat bedreigingen met iemand kunnen doen. Ik had liever gezien dat de cartoons verwijderd zouden worden om andere reden, maar in ieder geval niet vanwege bedreigingen'', stelde de PVV-leider.  (anp/mvdb)

Geert Wilders
EPA Geert Wilders