Vandeput "onder de indruk" na bezoek aan Belgische reddingsschip Godetia

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heeft vandaag een werkbezoek gebracht aan de Godetia, het Belgische marineschip dat de voorbije weken tot tweemaal toe vluchtelingen vanop een gammel bootje in veiligheid bracht. "Eens ze aan boord zijn, beginnen ze te lachen, sommigen beginnen zelfs te zingen. Ze zijn echt blij", verzekert dokter en luitenant-kolonel Marc Beeckmans.

Belgische bijdrage vluchtelingencrisis
De Godetia en zijn 110-koppige bemanning is de Belgische bijdrage aan de aanpak van de vluchtelingencrisis op de Middellandse Zee.

De operatie wordt geleid door Frontex, het agentschap dat instaat voor de bewaking van de buitengrenzen van de Europese Unie. Het schip vertrok op 13 mei in Zeebrugge en moet daar op 12 juli opnieuw aanmeren.

Simulatie
De minister kreeg tijdens een tocht op de Middellandse Zee, voor de kust van Catania (Sicilië), tekst en uitleg over de manier waarop de Belgische militairen aan de slag gaan. Zo voerden ze een simulatie uit van een zogenaamde "search and rescue", zoals diegene waarbij ze alles samen zowat 330 vluchtelingen uit zee redden.

Voor de minister bleef vooral de aandacht voor posttraumatische stress tijdens de missie bij. Er zijn bijvoorbeeld psychologen aan boord, maar Vandeput heeft de commandant laten verstaan dat hij een seintje moet geven indien extra steun nodig moest blijken.

Besparingen?
De operatie van de Godetia kost in totaal 2,9 miljoen euro, waarvan 1,2 miljoen euro wordt vergoed door Europa. De rest van het geld kon Vandeput vinden via het herschikken van trainingsmiddelen, enzovoort.

Is deze operatie geen extra pleidooi om een volwaardige marine te behouden, in deze tijden van forse besparingen binnen Defensie? Vandeput haast zich om te benadrukken dat dit een humanitaire operatie is, al voegt hij er even snel aan toe dat ons land zonder marine deze bijdrage niet zou kunnen leveren.

"Ik kan me niet inbeelden dat we afwezig zouden zijn op de dimensie zee als we weten welke maritieme toevoer er via ons land loopt en wat de rol is van het maritieme voor ons land", zegt Vandeput. Hij verwijst daarbij naar onze havens, rederijen en baggeraars, die wereldfaam genieten.

BELGA
BELGA
BELGA
Beeld van de reddingsactie op 29 mei.
BELGA Beeld van de reddingsactie op 29 mei.
AFP
BELGA