Vandalisme joods kerkhof antisemitisch geïnspireerd

PHOTO_NEWS
De daders van de grafschennis in een joodse begraafplaats in het noordoosten van Frankrijk hadden wel degelijk een antisemitisch motief. Dat blijkt na de ondervraging van vijf jongeren die verdacht worden van de feiten, zegt de procureur van Saverne woensdag, die hun beschuldiging vroeg en kreeg.

"Hun daden lijken nu toch duidelijk antisemitisch geïnspireerd. Hoewel ze het nog steeds ontkennen, hadden ze een antisemitisch motief", zei procureur Philippe Vannier. Het onderzoek zou dat voldoende aangetoond hebben. Gisterenavond beschuldigde de onderzoeksrechter de vijf minderjarigen onder meer van "grafschennis" die gepleegd werd "omdat de overledene een bepaalde godsdienst aanhing".

De vijf jongeren staan onder gerechtelijke controle met verbod om zich te begeven naar Sarre-Union, de gemeente vlakbij de Duitse grens waar de feiten gepleegd werden. Vier werden in een opvoedingscentrum geplaatst, één ervan zelfs in een gesloten centrum. De vijfde staat onder de hoede van een "vertrouwenswaardige derde", zei de procureur.

Mediaheisa
Een van de vijf had zich maandag aangegeven bij de gendarmerie nadat hij geschrokken was van de mediaheisa. De vijf, tussen vijftien en zeventien jaar, "erkenden allemaal dat ze betrokken waren bij het vandalisme", zei Vannier.

De jongeren zeggen dat ze geen antisemieten zijn. Ze gaven tijdens hun verhoor wel toe dat ze nazigroeten uitbrachten en spuwden op joodse symbolen. Ook zouden ze "vuile joden", "vuil ras", "Heil Hitler" en "Sieg Heil" geroepen hebben.

De omvang van de grafschennis op de begraafplaats is bijzonder groot. Ongeveer 250 graven werden beschadigd, wat tot grote verontwaardiging en hoogoplopende emoties leidde bij de ontdekking. President François Hollande begaf zich dinsdag zelfs ter plaatse.

PHOTO_NEWS
AFP