Vandalen beschadigen omstreden portret president Zuma met 'speer' uit broek

GETTY
Twee mannen hebben vandaag het satirische portret van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma beschadigd. Op het omstreden portret poseert de president als de communistische revolutionair Lenin met zijn geslachtsdeel uit zijn broek. Er was veel commotie ontstaan om het satirische kunstwerk, die in een galerie in Johannesburg hangt.

De twee mannen schilderden een rood kruis over het gezicht van Zuma en kliederden overal zwarte verf over het doek. Op een Zuid-Afrikaans televisiestation waren beelden van het duo te zien. Vandaag zijn ook honderden aanhangers van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) op straat gekomen in Johannesburg uit protest tegen het portret.

Op het moment dat de vandalen toesloegen, was er net een rechtbankzitting bezig over de kwestie. De regeringspartij ANC eist immers dat de galerie de satirische schildering, "The Spear" genaamd, verwijdert en klaagt artiest Brett Murray en de Goodman Gallery aan. Het ANC vindt bovendien dat het kunswerk Zuma beledigt en dat het ingaat tegen het constitutionele recht op waardigheid en privacy.

De fans van Murray vinden daarentegen dat de artiest zijn recht op de vrijheid van meningsuiting moet kunnen ontplooien. Volgens hen is het kunstwerk een kritiek op de levenswijze van de president. De galerie in Johannesburg sprak van een "heel satirische blik op de hedendaagse Zuid-Afrikaanse politiek' en de desillusie van democratie in ons land".

Polygamie
De 70-jarige Zuma staat bekend als een polygame man die afgelopen maand voor de zesde keer is getrouwd. Momenteel heeft de president vier echtgenotes en 21 kinderen, van wie een aantal van zijn minnaressen.

Volgens bloggers en radiocommentatoren dient de controverse rond het kunstwerk als een afleiding voor de echte sociale problemen in Zuid-Afrika, zoals de werkloosheidsgraad van meer dan 25 procent en de ongeremde corruptie.