Vandaag worden de allereerste Duitse homohuwelijken afgesloten

afp
Voor Duitse homokoppels is het een historische dag: de wet waarmee in juni het homohuwelijk werd goedgekeurd, is vanaf vandaag officieel van kracht. Verschillende gemeentehuizen openen ter ere van die gelegenheid speciaal de deuren om de eerste huwelijken te bezegelen.

In Berlijn en Hamburg zullen telkens een twaalftal koppels elkaar vandaag eeuwige trouw beloven. Ook in Hamburg opent het gemeentehuis speciaal voor de gelegenheid.

Karl Kreile (59) en Bodo Mende (60) zullen om 9.30 uur het eerste gehuwde Duitse homokoppel zijn, wanneer ze na 38 jaar samen eindelijk mogen trouwen in het stadhuis van de Berlijnse wijk Schoeneberg. "We hebben eindelijk wettelijke gelijkheid behaald," zei Mende vrijdag tijdens een persconferentie. "Het is een zware, 25 jaar durende strijd geweest om dit te bereiken."

Karl Kreile (links) en Bodo Mende zullen zich na een relactie van 38 jaar vandaag eindelijk officieel 'man en man' kunnen noemen.
ap Karl Kreile (links) en Bodo Mende zullen zich na een relactie van 38 jaar vandaag eindelijk officieel 'man en man' kunnen noemen.

Koppels van hetzelfde geslacht konden zich sinds 2001 al laten registreren als 'partners'. In juni keurde het Duitse parlement het homohuwelijk goed, ondanks de tegenstem van bondskanselier Merkel die het een gewetenskwestie noemde. Homoparen mogen niet alleen trouwen, maar kunnen voortaan ook kinderen adopteren. Holebirechtenorganisaties zeggen echter dat er nog werk aan de winkel is om volledige gelijkheid te bereiken. Het is bijvoorbeeld nog steeds onmogelijk voor lesbische moeders om allebei officieel erkend te worden als ouders van hun kinderen.

Software

Ondertussen moeten wel nog enkele technische problemen uit de wereld geholpen worden: de software van de burgerlijke stand erkent enkel huwelijken tussen man en vrouw en zal pas volgend jaar geüpdatet worden. Tot dan zullen homokoppels geregistreerd worden als 'man en vrouw'.

Duitsland maakt het homohuwelijk als een van de laatste landen in West-Europa mogelijk. Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld waar homo's en lesbiennes mochten trouwen. België volgde als tweede land in 2003. Duitsland telt naar schatting zo'n 94.000 paren van hetzelfde geslacht, van wie ongeveer de helft ervoor koos om zich te registreren als partners.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ramo

  Dat is ongelooflijk waar gaat dit wereld toen

 • Alles word Verzwegen

  Werd tijd, merkel heeft het lang genoeg tegen gehouden.

 • Ramo

  Erg en heel erg

 • peter links

  Ik zie het probleem ook niet, niemand heeft daar last van en die mensen hebben ook recht op hun geluk.

 • Y. V.

  Wat is daar nu zo abnormaal en erg aan? Daar doe je toch niemand kwaad mee?