Vandaag vijf jaar oorlog in Irak

UNKNOWN

Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat een internationale troepenmacht onder leiding van de Verenigde Staten de oorlog in Irak begon. Een kleine drie weken later trokken de buitenlandse troepen de hoofdstad Bagdad binnen en kwam er een eind aan het regime van president Saddam Hoessein.

Deadline
Op 20 maart 2003 om 04.00 uur Iraakse tijd (02.00 uur Belgische tijd) liep een Amerikaanse deadline af. Saddam Hoessein had tot dat tijdstip van Washington de keus gekregen om af te treden of een militaire aanval te riskeren. Vijftien minuten na het verstrijken van de limiet sprak de Amerikaanse president George Bush de Amerikaanse natie toe dat de oorlog was begonnen, met het valse hoofdargument dat Hoessein over massavernietigingswapens beschikte.

Doden
Vijf jaar later is weinig terechtgekomen van Bush' beloftes om vrede en democratie in Irak te brengen. Het Rode Kruis noemt de situatie op dit moment een humanitair drama. Nog steeds zitten 158.000 Amerikaanse militairen in het land. Aan Iraakse zijde kwamen tienduizenden mensen de afgelopen jaren om. De oorlog heeft al bijna 4.000 Amerikanen het leven gekost.

Verkeer geblokkeerd
Overal in de Verenigde Staten komen mensen op straat om te protesteren tegen de oorlog. In San Francisco, waar sommige oorlogstegenstanders zich hadden uitgedost als president George Bush en vicepresident Dick Cheney, waren er 143 arrestaties, onder meer van Daniel Elssberg, de man die door het vrijgeven van de zogenaamde Pentagon-papers de Amerikaanse inmenging in Vietnam zwaar in zwaar diskrediet bracht.

Het kwam in San Francisco tot botsingen toen demonstranten "die-ins" hielden en het verkeer blokkeerden op hoofdassen.

Gebouwen beklad
Ook in Washington kwamen enkele honderden demonstranten op straat, onder hen volgens CNN vele veteranen. Sommige betogers bekladden overheidsgebouwen en gebouwen van voor het Pentagon werkende bedrijven als Bechtel en Lockheed Martin met rode verf. De betogers eisten de arrestatie van de president en zijn adjunct, alsmede van minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice, als oorlogsmisdadigers.

Nog luidens CNN zijn in de Amerikaanse hoofdstad zeker 31 arrestaties verricht. In honderden andere plaatsen waren er kleinere betogingen.

Weinig steun
Volgens Bush is de wereld nu beter af en zijn de VS er veiliger op geworden sinds het verdwijnen van Saddam. Door meer troepen te sturen is het sektarisch geweld wat afgenomen "hoewel er nog veel hard werk te verzetten is", zo zei hij gisteren.

Luidens een peiling die gisteren door CNN werd bekendgemaakt, steunt nog slechts 32 procent van de Amerikanen de oorlog. Niet minder dan 61 procent wil dat de nieuwe president binnen de eerste maanden van zijn ambt het merendeel van de troepen terugtrekt uit Irak. (dpa/anp/mvl/ka)

UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN