Vandaag opnieuw wereldwijde klimaatstaking: acties in Europa, Amerika en Azië (maar niet bij ons)

Vanmorgen trokken al tienduizenden betogers de straat op in Nieuw-Zeeland.
AFP Vanmorgen trokken al tienduizenden betogers de straat op in Nieuw-Zeeland.
Er vindt vandaag (vrijdag) opnieuw een wereldwijde klimaatstaking plaats onder leiding van Fridays for Future. Dat moet een week van internationale klimaatacties afsluiten. Er zijn acties gepland in Azië, Amerika en Europa. De actie van eerder vandaag in Nieuw-Zeeland lokte tienduizenden studenten en sympathisanten op meer dan 40 locaties. 

Volgens een lijst die dinsdag nog werd bijgewerkt, zijn er stakingen gepland in India, Spanje, Italië, Zweden, Denemarken, Finland, Portugal, Duitsland, Chili, Argentinië en Canada. In ons land is geen klimaatstaking gepland.

Inspanningen

De hele week stond in het teken van het klimaat naar aanleiding van de VN-klimaattop op maandag in New York. Meer dan 60 landen hebben toen beloofd hun inspanningen te verhogen om de klimaatverandering tegen te gaan. De ‘Week for future’ begon met een wereldwijde klimaatstaking op vrijdag 20 september en eindigt vandaag. Vorige week liepen volgens milieu-organisatie 350.org - een van de organisatoren - 4 miljoen mensen mee in de klimaatstaking in meer dan 150 landen.


De Fridays for Future-beweging begon met de wekelijkse staking van Greta Thunberg (16) voor het Zweedse parlement. Zij zal voor deze wereldwijde klimaatstaking volgens haar Twitteraccount aanwezig zijn in Montreal, Canada. 

Bekijk ook:
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Desart

  Hier afgelast wegens te slecht weer? Of wegens geen vrijwillige deelnemers?

 • Maria Arens

  Gelijk hebben die jonge mensen, het enige wat we hen achterlaten is vernieling, en dat doen we nog schaamteloos ook.

 • Vladimir De Leeuw

  Het klimaat gaat zich daar veel van aantrekken...

 • lieve vanderstraeten

  De verplaatsingen van ons greta zijn hopelijk met de fiets of te paard, de rest wat er overblijft zijn vieze vervuilende auto’s vliegtuigen of boten! En dat mag niet, van onze ultra linkse vrienden

 • Claude Denys

  Een aantal dagen geleden waren het 50 ander ipv meer dan 60. Hoe snel kan het gaan.