Vanaf woensdag betaal je ‘entreegeld’ in Venetië: “Dagjesmensen zijn het grote probleem”

REUTERS
Vanaf woensdag moet iedere toerist die Venetië bezoekt 3 euro toegang betalen. De opbrengsten daarvan worden gebruikt om de straten en stegen schoon te houden. In 2017 bezochten in totaal zo'n 28 miljoen toeristen de dogestad. Dat is volgens het stadsbestuur veel te veel.

Airbnb schreef eerder dat Venetië ‘de meest door toeristen overlopen’ stad ter wereld is. Ondanks dat de stad volgens onderzoek zo’n 50.000 bezoekers per dag aan kan, zijn het er nu gemiddeld 77.000. Venetië lijkt steeds meer aan haar eigen succes ten onder te gaan. Unesco heeft al aangekondigd dat de stad op de lijst van bedreigd erfgoed terechtkomt als er niets verandert. 

“Overlevenden”

In apotheek ‘Morelli’ in het oude centrum van Venetië hangt een teller van de ‘overlevenden’, de nog overgebleven inwoners van de stad. Die teller staat nu op zo’n 53.000. Een halve eeuw terug waren dat er meer dan twee keer zoveel. Venetië verliest zo’n duizend inwoners per jaar omdat het samenleven met het almaar groeiend aantal toeristen ze te veel wordt. Met de inwoners verdwijnen ook slagers, groenteboeren en bakkers om plaats te maken voor nog meer hotels, restaurants en souvenirwinkels. 

Om te voorkomen dat Venetië verder kapotgemaakt wordt door toerisme en helemaal leegloopt, heeft de gemeente besloten tot het indammen van de toeristenstroom. Toeristen moeten vanaf 1 mei ‘entree’ gaan betalen.

EPA

Dagje Venetië

“Het probleem zijn vooral de dagjesmensen'', zegt Jan van der Borg, docent economie van het toerisme aan de Universiteit van Venetië en adviseur van de gemeente. “Te veel mensen komen 's ochtends aan en zijn voor het diner weer vertrokken. Ze geven weinig uit, kopen een kop koffie en een flesje water, maar laten wel hun afval achter.” Die toeristen kosten de stad handenvol geld. 

Het overgrote deel van de toeristen die de stad bezoeken, logeert inderdaad op campings of in hotels in de omgeving en 'doet' een dagje Venetië. Of ze komen van een van de honderden cruiseschepen die er jaarlijks aanleggen. De gemeente wil dat die mensen bijdragen aan de kosten voor het schoonhouden van Venetië en aan het onderhoud van de vele monumenten. 

Duurdere ‘formules’ vanaf 2020

Dit jaar is de toegangsprijs vastgesteld op 3 euro per bezoeker, vanaf 2020 wordt er een gedifferentieerde belasting ingevoerd. Op de rustige dagen betaal je 6 euro, maar wil je het carnaval bezoeken, dan zal je 10 euro moeten neertellen om Venetië in te mogen.

AFP43 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jonathan versluys

  Een schande dat cruiseschepen mogen aanmeren. Ze breken de hele lagune af en leggen aan voor de allerduurste hotels waarvan het zicht wordt afgenomen. Dit allemaal voor geld. Venetië gaat ten onder door zijn/haar eigen politieke geldzucht

 • jurgen maes

  Vrijheid verkeer van goederen en personen binnen Europa. Dus moet verboden worden door de raad van Europa

 • Louis Meeus

  Goed idee!

 • Paul Boutsen

  Met groen aan de macht zullen alle steden en gemeenten deze belasting in Vlaanderen moeten invoeren omdat mensen CO2 uitstoten, bovenop de CO2 uitgestoten door de nieuwe gascentrales die ze gaan bouwen.

 • Toon Van Kerckhove

  San Marco is een van de mooiste pleinen van Europa. Mogen wel wat vragen. Koffie staand aan de bar: betaalbaar, koffie binnen zitten: pak duurder, koffie op terras: heel duur. Dat zijn basisregels in gans Italië. Goedkoop en gezellig: stap 800 m langs de riva's naar het Arsenaal. De wijk is echt oud maritiem Venetië: prachtig. Drankje op terras in de zon is goedkoper dan bij ons. Leuk zitten, prima bediening. Zelf drankjes meebrengen: not done! Verboden in de grote steden in Italië. Terecht!