Vanaf nu is het menens: Trump en Clinton vallen elkaar persoonlijk aan

Aanhangers van Hillary Clinton en van Donald Trump op een campagnebijeenkomst in West Virginia.
REUTERS Aanhangers van Hillary Clinton en van Donald Trump op een campagnebijeenkomst in West Virginia.
Nu bekend is dat Donald Trump de enig overgebleven Republikeinse presidentskandidaat is en Hillary Clinton de gedoodverfde Democratische genomineerde, spitst de Amerikaanse verkiezingsstrijd zich toe op persoonlijke aanvallen. Clinton publiceerde de afgelopen dagen verschillende anti-Trump-filmpjes en Trump beschuldigde Clinton gisteren van een dubieuze rol na het overspelig gedrag van haar echtgenoot.

In een toespraak in de staat Washington noemde Trump zijn tegenstander herhaaldelijk Crooked Hillary: Slinkse Hillary (zie filmpje hieronder). Trump ligt onder vuur omdat hij niet met vrouwen overweg kan, maar daarop zette hij de tegenaanval in. Hij rakelde de buitenechtelijke affaires van Hillary's man en ex-president Bill Cinton op: "Zij is getrouwd met de man die vrouwen erger misbruikte dan wie ook in de politiek."

Volgens Trump heeft de voormalige first lady zelf ook schade toegebracht aan die vrouwen. Hoe precies maakte hij niet duidelijk. "Het leven van die vrouwen is verwoest, niet door hem, maar door de manier waarop Hillary Clinton ze na afloop behandelde." Volgens Trump was ze "ongelooflijk naar". De zakenman zei in zijn toespraak in Spokane ook dat Priorities USA, een organisatie die een pro-Clintoncampagne voert (een zogenaamde SuperPAC), 91 miljoen dollar heeft gereserveerd voor televisiespotjes.

Bill en Hillary Clinton.
afp Bill en Hillary Clinton.

Versnippermachine

Via hillaryclinton.com/briefing stuurt de Clinton-campagne online al gecompileerde anti-Trump-filmpjes de wereld in. In het eerste filmpje dat Clinton de dag na het opstappen van Ted Cruz publiceerde, schetst ze een beeld van Donald Trump als president: iemand die moslims weert en wapens op scholen toestaat. Nog diezelfde dag kwam er een ander filmpje waarin Republikeinen Trump de huid volschelden.

The Washington Post noemt het een voorproefje van de "versnippermachine" waarmee de miljardair vernield gaat worden als hij het op moet nemen tegen Clinton. Maar ook voor Trump is de strijd nog maar pas gestart. Tijdens de voorverkiezingen richtte hij voornamelijk de pijlen op zijn Republikeinse tegenstanders maar als Hillary Clinton even aan bod kwam, was zijn antwoord steevast. "Aan haar ben ik nog niet eens begonnen."