Vanackere wil geleidelijke terugtrekking VN uit Congo

UNKNOWN
Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) heeft gepleit voor een geleidelijke terugtrekking van de VN-troepenmacht Monuc uit de Democratische Republiek Congo. Hij lijkt in ieder geval minder snel te willen gaan dan de regering in Kinshasa.

"De Congolese regering zou willen dat de blauwhelmen (van Monuc, nvdr) snel vertrekken. Daarmee toont ze haar ambitie om de veiligheid op het Congolese grondgebied te verzekeren zonder steun van buitenlandse troepen", verklaarde Vanackere tijdens een publiek debat in de KVS in Brussel.

Ban Ki-moon
Net als VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon vindt Vanackere echter dat Kinshasa te snel wil gaan. "Dat is te ambitieus", zei hij. Ban Ki-moon heeft aanbevolen om het eind mei verstrijkende mandaat van Monuc met een jaar te verlengen. Wel zouden parallel 2.000 van de circa 20.000 blauwhelmen teruggetrokken worden.

50ste verjaardag
De Congolezen willen echter een totale terugtrekking in de loop van 2011. Daarmee zou een begin moeten gemaakt worden vanaf de feestelijkheden rond de vijftigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid op 30 juni. Vanackere trekt eind april naar de Verenigde Staten om de verlenging van het mandaat van Monuc te bespreken met Ban Ki-moon. De Belgische minister wil de terugtrekking van de troepen koppelen aan de realisatie van doelstellingen, eerder dan aan data. (belga/kh)