Vanackere en Ashton verheugd over vrijlating 52 Cubaanse politieke gevangenen

Vanackere bedankte zijn Spaanse collega Moratinos voor zijn inspanningen.
UNKNOWN Vanackere bedankte zijn Spaanse collega Moratinos voor zijn inspanningen.
Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere en EU-topdiplomate Catherine Ashton reageren verheugd op de aangekondigde vrijlating van 52 Cubaanse politieke gevangenen. Ze hopen allebei op een snelle effectieve vrijlating.

De katholieke kerk in Cuba kondigde eerder op de dag de vrijlating aan, na een ontmoeting tussen aartsbisschop Jaime Ortega en president Raul Castro. De gevangenen maken deel uit van een groep van 75 tegenstanders van het Cubaanse regime - "black spring" genaamd - die in 2003 opgesloten werd. Volgens de regering waren de militanten in dienst van buitenlandse mogendheden zoals de VS.
 
Na de bekendmaking van de vrijlating nam Vanackere telefonisch contact op met zijn Spaanse collega Moratinos, die momenteel in Cuba verblijft, om hem te bedanten voor het faciliteren van de dialoog tussen de Cubaanse overheid en de kerk.
 
Vanackere hoopt alvast dat hiermee een stap gezet is naar een duurzame verbetering van de relaties tussen de EU en Cuba. Deze ontwikkeling gaat immers in de richting van doelstellingen nagestreefd door de EU, met name op het vlak van mensenrechten en fundamentele vrijheden. (afp/ypu)