Van "zebra" tot nieuw gezicht van Diesel: mannequin met huidziekte zet modewereld op zijn kop

Een foto die is geplaatst door null (@winnieharlow) op

Winnie Harlow is hier al eens aan bod gekomen als buitenbeentje in de modewereld. Ondanks haar vitiligo -de huidziekte waar ook Michael Jackson aan leed- veroverde de 19-jarige Canadese probleemloos een plek tussen de andere schoonheidskoninginnen. Nu ze belangrijke opdrachten voor Diesel en Desigual uit de brand gesleept heeft, is haar definitieve doorbraak een feit.

De aandoening werd al vastgesteld toen Winnie amper vier jaar oud was. Vanwege de witte vlakken op haar lichaam noemden leeftijdsgenootjes haar onder meer "zebra" en "koe". Genadeloos, zoals kinderen kunnen zijn. En in schril contrast met het succes dat haar zou overvallen: Winnie wordt nu zelfs overladen met complimentjes vanwege haar opvallende look en op sociale media kan ze rekenen op honderdduizenden volgers. Recent mocht ze terug naar haar vroegere school om er te praten over haar aandoening én de discriminatie waar ze mee af te rekenen kreeg.

Een foto die is geplaatst door null (@winnieharlow) op

Winnie sprak voor het eerst over haar huidziekte in 2011, via een YouTube-video. "Mensen hebben een bruine of blanke huid, ik heb beide", klonk het toen. "Ik werd als kind veel gepest, dat was voor mij een heel lastige periode. Ik heb zelfs aan zelfmoord gedacht, maar toch heb ik doorgezet. Nadat ik samen met mijn familie van Californië naar Canada verhuisde, kon ik een nieuwe start maken."

"Probeer van jezelf te houden"
"Het is nu allemaal in mijn voordeel uitgedraaid omdat ik er zelf vrede mee nam dat ik er zo 'origineel' uitzag. Ik zag mezelf graag en daardoor zijn de kansen in mijn schoot gevallen. Ik dank God daarvoor, probeer van jezelf te houden", besluit de jongedame die haar kans waagde in 'America's Next Top Model'.

Een foto die is geplaatst door null (@winnieharlow) op

"Naast een ware inspiratiebron is ze ook een wervelwind van positieve energie", motiveert een woordvoerster van Desigual de keuze. "Ze is een voorbeeld van doorzettingskracht én ze bewijst dat we allemaal speciaal zijn en het ver kunnen schoppen, als we er zelf maar in geloven."

Een foto die is geplaatst door null (@winnieharlow) op

Een foto die is geplaatst door null (@winnieharlow) op