Van sporten in spookstad tot ‘indoor vissen’: miljoenenstad Wuhan bijzonder origineel onder quarantaine

Enkele personeelsleden van een hotel in Wuhan doen enkele bewegingsoefeningen in het midden van de stad. Mét mondmasker weliswaar.
AFP Enkele personeelsleden van een hotel in Wuhan doen enkele bewegingsoefeningen in het midden van de stad. Mét mondmasker weliswaar.
Het coronavirus heeft inmiddels 106 doden gemaakt in China. Wuhan, de stad waar het virus voor het eerst opdook, is dan weer volledig uitgestorven. Althans, dat lijkt zo: in werkelijkheid zitten zo’n 11 miljoen mensen er onder quarantaine, vast in hun huis. En ze verzinnen de gekste manieren om zichzelf daar, nuttig en minder nuttig, bezig te houden.

De miljoenenstad Wuhan is verlaten. Af en toe duiken enkele inwoners op in het straatbeeld; naarstig op zoek  naar voedsel ofwel gezamenlijk aan het bewegen. De quarantaine is immers een unieke gelegenheid om in het midden van de - anders zo drukke - straten een dansje of yoga te doen.

‘Hou vol’

Pas ’s avonds wordt de ernst van de situatie duidelijk: miljoenen lichten in de gigantische appartementsblokken gaan aan en duiden op de aanwezigheid van inwoners. Alsof de lichten niet duidelijk genoeg zijn, joelen duizenden inwoners “Jiāyóu” naar elkaar, bedoeld als aanmoediging. In het Nederlands zouden we zeggen: ‘hou vol’ of sterker nog: ‘vecht’. 

Intussen duiken op sociale media de meest bizarre filmpjes op die tonen hoe de inwoners van Wuhan zich overdag bezighouden. Van de traditionele leeuwendans - waarbij de indrukwekkende kostuums werden ingeruild voor een laken en een plastic stoel – tot indoor vissen: de Chinese burgers zijn bijzonder origineel.

Quarantaine

Behalve de 11 miljoen inwoners van Wuhan, zijn er naar schatting nog eens tientallen miljoenen Chinezen vlak voor de vakantie ingrijpend beperkt in hun bewegingsvrijheid. Jingzhou (5,6 miljoen inwoners), Xiaogan (5 miljoen), Dangyang (470.000), Yichang (4 miljoen inwoners) en Tianmen (1,7 miljoen inwoners) zijn vijf nieuwe metropolen waar het openbaar vervoer stilgelegd werd. Minstens dertien steden zijn intussen zo goed als van de buitenwereld afgesloten.