Van spionage beschuldigde Russin vrijgelaten uit Amerikaanse cel

Maria Butina
AP Maria Butina
De van spionage beschuldigde Russische Maria Boetina is gisteren vrijgelaten uit de gevangenis in het Amerikaanse Florida waar ze zat opgesloten. De dertigjarige vrouw is vandaag kort voor de middag aangekomen in Moskou, zo melden de Russische nieuwsagentschappen. De Russische regering had al meerdere keren haar vrijlating gevraagd.

Boetina werd gelinkt aan de wapenlobby National Rifle Association (NRA). De wapenrechtenactiviste smeedde volgens de Amerikanen banden met de NRA om de agenda van het Kremlin te bevorderen en werkte met mensen samen die betrokken waren bij de presidentiële verkiezingscampagne van 2016.

Eind vorig jaar pleitte ze voor een Amerikaanse federale rechtbank schuldig en gaf ze toe conservatieve politieke kringen in de VS te hebben proberen infiltreren om er de Russische belangen te promoten, voor en na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. De Russen beschuldigden de VS er daarop van Boetina te hebben gedwongen tot de bekentenis van een misdrijf dat ze “hoogstwaarschijnlijk” niet heeft gepleegd.

Boetina zelf zei voorts op eigen houtje te hebben gehandeld en geen spionne te zijn in opdracht van Rusland. Ze gaf toe dat ze zich niet als een buitenlandse agente had laten registeren, omdat ze de wet niet kende, en benadrukte dat ze enkel betere betrekkingen nastreefde tussen beide landen.

Boetina werd gisteren vrijgelaten uit de gevangenis van Tallahassee in Florida, waarna ze een vliegtuig richting haar thuisland kon nemen. Ze landde vandaag op de luchthaven van Sjeremetjevo in de Russische hoofdstad Moskou.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • DIRK RASSCHAERT

    Impeachmentonderzoek versnelt, toevallig op hetzelfde moment vrijgelaten wegens "goed gedrag". Ik voel iets aan mijn ellebogen.