Van samenzwering beschuldigde burgemeester van Caracas in beroep

Aanhangers van Antonio Ledezma kwamen deze week te straat op uit protest tegen zijn arrestatie.
AFP Aanhangers van Antonio Ledezma kwamen deze week te straat op uit protest tegen zijn arrestatie.
De burgemeester van Caracas, Antonio Ledezma (59), die ervan beschuldigd wordt mee een staatsgreep beraamd te hebben tegen regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro, gaat in beroep. "De beschuldigingen missen elke grond", zei zijn advocaat gisteren.

"Zijn verdediging zal alle middelen inzetten die ze ter beschikking heeft", zei zijn advocaat Omar Estacio. "Op dit moment zijn we van plan in beroep te gaan, want de beschuldigingen tegen de burgemeester zijn ontwettelijk en zonder enige grond."

De 59-jarige burgemeester werd overgebracht naar een militaire gevangenis in de omgeving van Caracas. Daar zit ook al een jaar oppositielid Leopoldo López opgesloten. Ledezma werd donderdagavond opgepakt in zijn kantoren door enkele tientallen agenten van de inlichtingendiensten. Zij waren in volledige uitrusting: met wapens, maskers en kogelvrije vesten. Twee procureurs vertelden hem dat hij vervolgd wordt voor "vermoedelijke betrokkenheid bij een samenzwering om gewelddadige acties tegen de regering te organiseren en uit te voeren".

Oppositieleider Henrique Capriles, die al twee keer presidentskandidaat was, eiste vrijdag bewijzen voor de feiten waarvan Ledezma beschuldigd wordt. "Gelooft Maduro dat zijn populariteit met 50 procentpunt zal groeien of dat hij de verkiezingen zal winnen door ons in de gevangenis te werpen?" vroeg Capriles.

"Complot gefinancierd door de VS"
Sinds Nicolas Maduro in april 2013 aan de macht kwam heeft hij de oppositie al een paar keer beschuldigd van een staatsgreep. Donderdag beschuldigde hij de burgemeester van Caracas ervan dat hij een complot beraamde, gefinancierd door de Verenigde Staten. Wat Washington aanzette om de beschuldigingen onmiddellijk te ontkennen. Ledezma had enkele dagen geleden een resolutie ondertekend waarin verschillende oppositieleden wegens de economische crisis een overgangsregering eisen.

Maduro is de politieke erfgenaam van president Hugo Chavez, die overleed in maart 2013. Hij slaagt er niet in om een uitweg te vinden voor de ernstige economische crisis in zijn land. Zijn populariteit zakte tot 20 procent.

Het olierijke Venezuela zit in een recessie en lijdt aanzienlijk door de dalende olieprijzen. De inflatie bedroeg in 2014 meer dan 60 procent.