Van “Poetin vindt me leuk” tot “Ik weet niet wie Poetin is”: de haat-liefdeverhouding tussen Trump en zijn Russische ambtgenoot

Trump en Poetin
AFP, Reuters Trump en Poetin
Gisteren annuleerde Trump zijn ontmoeting met Russische collega Vladimir Poetin op de G20-top. Een teken dat de relatie tussen de twee grootmachten weer op een laag pitje staat. Al was dat ooit anders. Sinds de aanstelling van Trump als Amerikaans president (en ver daarvoor) hebben de twee een haat-liefdeverhouding.

Enkele zaken waarover Trump uiteenlopend tot zelfs tegenstrijdig communiceerde, zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016, zijn zakenrelaties met Rusland en zijn persoonlijke band met Poetin. Zo hoopte Trump vijf jaar geleden nog dat Poetin zijn nieuwe beste vriend zou worden. Wie had toen durven denken dat Donald Trump ooit een ontmoeting met de Russische president zou weigeren? 

Terwijl vastgoedontwikkelaar Trump in 2013 nog opschepte over zijn goede relatie met de Russische president, beweerde hij in volle verkiezingsstrijd (2016) dat hij Poetin helemaal niet kende: “Ik weet niet wie Poetin is. Hij zei iets aardigs over mij. Hij zei dat ik een genie was. Ik bedankte hem daarvoor in een krant. Maar ik ontmoette Poetin nooit.” En zo volgden er nog enkele quotes  tijdens zijn strijd om het presidentschap met Hillary Clinton. Alsof hij dacht dat zijn, ooit zo sterke, relatie met de Russische president hem zou benadelen. 

Even later was het weer koek en ei tussen de twee – vers verkozen- presidenten. In maart 2018 werd Poetin immers herverkozen als Russisch president. “Ik heb hem gebeld om hem te feliciteren”, aldus Trump op Twitter. “Goed kunnen opschieten met Rusland is een goede zaak, geen slechte.” Enkele maanden geleden (in juli) deelde hij op Twitter nogmaals een berichtje waarin hij bevestigt hoe goed de twee het met elkaar kunnen vinden: “We kunnen goed met elkaar opschieten, wat goed is, behalve de corrupte media!”.

Helaas kwam er alweer een einde aan hun romance. Zo hekelde Poetin via zijn woordvoerder de “onvoorspelbaarheid van Amerika”. “Deze onvoorspelbaarheid van het grootste land, van de machtigste economie, is in de hele wereld een grote zorg geworden.” 

Ook Trump wil geen lovend woordje meer kwijt over zijn Russische ambtsgenoot. “Gebaseerd op het feit dat de schepen en zeelieden niet uit Rusland naar Oekraïne zijn teruggekeerd, heb ik beslist dat het voor alle partijen beter is om mijn geplande vergadering met president Vladimir Poetin in Argentinië te annuleren”, klinkt het op Twitter. Een mes in de rug voor Poetin, want slechts enkele uren ervoor tweette Trump vrolijk hoe zeer hij uitkeek naar zijn “betekenisvolle” ontmoeting met Poetin.

Presidentsverkiezingen

Van trouwe verdediger van de Russische onschuld naar beschuldigingen zonder enig bewijs om Poetin vervolgens weer blindelings te vertrouwen: Trump schommelde van het ene idee naar het andere wat betreft de al dan niet bewezen bemoeienis van Rusland bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.

In juni 2016, nadat de eerste beschuldigingen jegens Rusland circuleerden, vond Trump de verdachtmakingen ronduit lachwekkend: “Want Poetin vindt me leuk”. Nog geen half jaar later zegt diezelfde president tijdens een persconferentie dat hij gelooft dat Rusland wél informatie van de Democraten lekte.

Nog eens een halfjaar later deelt Trump op Twitter het berichtje dat hij Poetin tot tweemaal toe confronteerde met de Russische bemoeienis. “Hij ontkent hartstochtelijk”, aldus Trump. En terwijl hij op 16 juli 2018 tijdens een persconferentie zegt “geen reden te zien waarom Rusland zich bemoeid zou hebben”, beweert hij één dag later dat hij het woordje ‘niet’ vergat uit te spreken: “Ik zie geen reden waarom Rusland zich niet bemoeid zou hebben”. Van stemmingswisselingen gesproken.

Vladimir Poetin houdt zich jammer genoeg niet bezig met sociale media zoals Twitter. Hoe hij zijn relatie met Trump ziet, houdt hij gewoon voor zichzelf. Wij hebben er maar het raden naar. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guido Pintens

  toen hij de voorverkiezingen had gewonnen en de volgende president zou worden beweerde Trump letterlijk dat Obama Trump wel zag zitten. Hij verduidelijkte het met : "ik ben er niet zeker van, maar ik denk van wel". En daar zat hij toen wéér met z'n ellebogen op z'n knieën toen hij dat verklaarde

 • paul snemmel

  wij vinden het niet meer zo leuk dat hij de ganse wereldeconomie op zijn kop zet nu wordt het tijd dat ze een middel vinden om hem uit te schakelen

 • BEATRICE NOENS

  Met Poetin gaat hij niet samenzitten, maar wel met Saoedische kroonprins.

 • Sobek Wessels

  Allemaal Show , Trump is eigenlijk een Russische spion die voor Poetin werkt !

 • aaron aerts

  If anything, je kan hem wel nageven dat hij transparant is. De vorige presidenten hoorde je enkel rapporteren in bombastische afgelekte conferenties waar je na uren nog niets wist.