Van Overtveldt volgt Jambon: "Gênant dat in een democratie mensen voor hun politieke mening in gevangenis zitten"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt begrijpt niet hoe een democratisch land mensen in de gevangenis kan zetten omwille van hun politieke mening.
anp Minister van Financiën Johan Van Overtveldt begrijpt niet hoe een democratisch land mensen in de gevangenis kan zetten omwille van hun politieke mening.
Ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is als tweede federale minister openlijk kritisch voor de houding van Madrid in de zaak-Puigdemont. "Dat mensen in een democratisch land in de gevangenis zitten voor hun politieke mening, is een vreemde situatie", zegt de minister in "Terzake" (Canvas). De N-VA'er vraagt zich ook af of de Spaanse regering wel bereid is zich bij de uitslag van de vervroegde Catalaanse verkiezingen op 21 december neer te leggen.

De afgezette Catalaanse premier Carles Puigdemont heeft deze avond tijdens een toespraak in de Brusselse Bozar een woordje van dank uitgesproken tegenover zijn "vrienden van de Vlaamse partij N-VA". Een aantal N-VA-politici waren in de Bozar aanwezig voor het bezoek van de 200 Catalaanse burgemeesters, die naar ons land waren afgezakt om hun steun te betuigen voor Puigdemont en zijn afgezette regering.

"Gênant"

Het dankwoord van Puigdemont is niet "gênant" voor N-VA, vindt minister Van Overtveldt. "Wat gênant is, is dat er in een democratie mensen voor hun politieke mening in de gevangenis zitten. Dat vind ik een vreemde situatie", zei hij. "Dat is een vaststelling die mij als democraat bezighoudt, ik hoop dat iederen daar met dezelfde 'spirit' tegen aankijkt."

Vervroegde verkiezingen

De minister vraagt zich ook af of het Spaanse centrale gezag de uitslag van de vervroegde verkiezingen op 21 december wel zal respecteren. "Ik stel me de vraag of alle partijen zich bij die uitslag gaan kunnen neerleggen, ongeacht wat het resultaat is. Er zijn toch signalen dat dit in Madrid wat complexer is dan we zouden denken", aldus Van Overtveldt.

Eerder kreeg Spanje ook al een veeg uit de pan van onder meer minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en partijvoorzitter Bart De Wever. Dat leverde hen een sneer op van de woordvoerder van de Spaanse Partido Popular, die N-VA een "nationalistische, anti-Europese partij" noemde, "met een voorgeschiedenis van xenofobie en racisme". "Jambon behoort tot een partij die tijden de Tweede Wereldoorlog gecollaboreerd heeft met de nazi's", aldus Esteban González Pons.
109 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carl Op de Beeck

  Beste Johan, het gaat niet over het vertolken van een mening. Het gaat over het stellen van een DAAD, een HANDELING, namelijk het uitroepen van de onafhankelijkheid (op een ongrondwettelijke manier). Steeds bereid u verder naar behoren in te lichten.

 • Michel de Coorebyter

  Het zou wel eens kunnen dat de sympathie van de NVA voor de Catalaanse zaak hun behoorlijk wel wat stemmen gaat kosten.

 • Margaretha Solanum

  Het VNV-gedachtengoed (gebaseerd op ...) zal bij die soort nooit verdwijnen.

 • Ferdinand Engelbeen

  Carl Op de Beeck, de inwoners van de randgemeenten rond Brussel zijn voor 90% inwijkelingen uit Brussel, die de faciliteiten misbruik(t)en om zich niet aan te passen. Tot nader order geldt daar de (grendel)grondwet (jawel!), die bepaalt dat de bestuurstaal daar het Nederlands is. Stel je voor dat Durbuy, met een meerderheid Vlamingen, het Nederlands invoert als officiële taal, hoe lang zou dat duren, denk je?

 • WILLIAM HIMPE

  eerder genant dat politici altijd maar het woordje "democratie" naar eigen goeddunken gebruiken. Voor alles en nog wat. Uiteindelijk zijn het politici die kwakkelen en over de schreef gaan en dan achteraf de feiten verdraaien en klagen. En alleen maar met doel hun eigen zin te bekomen. Hoe schots, scheef en immoreel die ook maar kan zijn.