Van Overtveldt: "Nog geen concreet voorstel van de Grieken gezien"

PHOTO_NEWS
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft nog geen concreet voorstel van de Grieken gezien, maar waarschuwt dat een loutere verlenging van de kredieten niet strookt met wat de rest van de eurozone wil. "We wachten op de eerstvolgende heldere communicatie van de Grieken", zo reageert hij op het voorstel van zijn Griekse collega Yanis Varoufakis.

De Griekse financieminister kondigde gisterenavond op de Duitse televisie aan dat Athene gaat vragen om het Europese kredietprogramma "enkele maanden" te verlengen, opdat Griekenland en Europa in tussentijd een nieuw akkoord zouden kunnen onderhandelen. Het blijft echter wachten op de concrete inhoud van het Griekse voorstel.

"Als het gaat om een verlenging van de kredietlijn zonder verlenging van het programma, dan strookt dat totaal niet met het standpunt van de eurogroep", reageert Van Overtveldt. "Er is op eenstemmige manier door alle ministers van de eurozone gevraagd om het lopende herstel- en bailoutprogramma te verlengen. Dat is waar het om gaat."

Ook de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schaüble, reageerde al kritisch op het voorstel. Het volledige programma moet worden uitgevoerd, niet enkel een verlenging van de kredietlijn, zo liet hij verstaan. "Dit is een zaak van alles of niets."