Van “nieuw tijdperk voor Groot-Brittannië” tot “grootste gok in generatie”: zo verschillend blikken Britse kranten vooruit op brexit

Twitter
Vanavond knippen de Britten de band met de Europese Unie definitief door. Naar goede gewoonte verschillen de Britse kranten ook van mening over deze historische dag.

De brexitgezinde krant The Daily Mail schrijft dat er “een nieuw tijdperk voor Groot-Brittannië” aangebroken is, met een beeld van de beroemde witte kliffen van Dover erbij. “Om 23 uur verlaat onze trotse natie eindelijk de EU - nog steeds een vriend van Europa, maar na 47 jaar weer vrij en onafhankelijk”, schrijft de krant ook nog.

The Sun druk het nog straffer uit: “Na 30 jaar van verzet tegen het sluipende gevaar van een Europese superstaat, heeft de geweldige bevolking van het Verenigd Koninkrijk de brexit eindelijk gedaan gekregen”. Op de voorpagina staat ook nog in het groot “onze tijd is gekomen” te lezen.

The Sun

Ook de progressieve krant The Guardian zet een foto van de kliffen van Dover op zijn voorpagina, maar heeft een heel andere kijk op de brexit. Dat wordt voorgesteld door een klein zandkasteel met een Union Jack. De krant kopt met de woorden “Klein eiland” en beschrijft het vertrek uit de EU als “de grootste gok in een generatie”.

Volgens de krant ‘i’ is de brexit “een sprong in het onbekende”. The Independent vraagt zich dan weer af of het “onvermijdelijk” is dat het Verenigde Koninkrijk op een dag weer bij de EU aansluit.

De eveneens brexitgezinde krant Express pakte het iets creatiever aan en fotoshopte tientallen voorpagina’s over de brexit op een kaart van Groot-Brittannië. De kop luidt: “Ja, we hebben het gedaan”.

The Times gebruikt een foto van de Big Ben met het bijschrijft “Brexit - het is tijd” en maakt ook een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van de EU, van de vorming van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (1951) tot de goedkeuring van het brexitakkoord door de Britse Queen.

The Telegraph kon premier Boris Johnson interviewen. Naast een grote foto van de premier staat in de kop “Dit is geen einde, maar een begin” te lezen.

De zakenkrant Financial Times probeert de nationale stemming samen te vatten met een meer gematigde kop. “Groot-Brittannië vertrekt uit de EU met een mix van optimisme en spijt”.

De Schotten hebben zich altijd veel meer gekant tegen de uitstap uit de EU. Dat is ook te merken aan de krantenkoppen van vandaag. The Scotsman schrijft “Vaarwel, geen afscheid” en zet ook de Union Jack, Schotse en Europese vlag op zijn voorpagina met een zwarte achtergrond. The National kopt dan weer met de niet mis te verstane woorden “Laat een licht aan voor Schotland”. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lilianne Van Neylen

  Tja, als alles beter wordt in Groot-Brittannië zullen er waarschijnlijk nog landen uit de EU stappen. Maar dat is afwachten. In ieder geval moeten de Britten bijvoorbeeld, onder andere, alvast niet enthousiast zitten wachten op de “lekkere” voeding uit de US...

 • Ronny Van Melle

  Grappig dat de Britten openlijk in deze leugen trappen, alsof je de invloed van globalisering gaat stoppen met uit een eenheidsmarkt te stappen...

 • Gilbert Vermeersch

  De EU. verliest een lidstaat en wint een klant. Zo gaat dat in economie.

 • freddy tormans

  1,de soep wordt nooit zo warm gegeten dan dat ze wordt opgediend,2wij zullen altijd handelspartners blijven,en3,dat zou voor andere landen wel een de overreding kunnen zijn voor om hun EUlidmaatschap op te zegen

 • hugo van der speeten

  Hopelijk volgen er nog meer landen uit het gedrocht Europa dat politiekers gecreeerd hebben