Van ‘nasty’ naar ‘wonderful’: Deense premier sprak met Trump na hetze over Groenland en krijgt terug lof

De Amerikaanse president Donald Trump (R) heeft na de controverse over Groenland met de Deense premier Mette Frederiksen (L) gepraat.
AFP De Amerikaanse president Donald Trump (R) heeft na de controverse over Groenland met de Deense premier Mette Frederiksen (L) gepraat.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft na de controverse over Groenland met de Deense premier Mette Frederiksen gepraat. Het gesprek verliep "constructief", bevestigde het bureau van de premier in Kopenhagen, zonder verdere details te geven. Trump bevestigt dat en heeft niets dan lof. “Een geweldige vrouw”, zei hij voorafgaand aan zijn vertrek naar Frankrijk voor de G7-top. 

Trump annuleerde dinsdag een gepland staatsbezoek aan Denemarken omdat Frederiksen niet over een verkoop van Groenland wou praten. De Deense premier noemde het idee van de verkoop "absurd". Daarop zegde Trump het bezoek meteen af. Dat kondigde de Amerikaanse president doodleuk aan op zijn geliefde Twitter-pagina. 

De verhoudingen zijn kennelijk weer wat verbeterd. “Ze heeft me gebeld. Ik waardeer dat enorm”, zei de Amerikaanse president. “We hebben een goed gesprek gehad. Ze was heel aardig. We hebben een heel goede band met Denemarken.” Of hij het bezoek aan Kopenhagen nu weer op de agenda heeft staan, is niet duidelijk.

Wie het initiatief nam voor het gesprek, werd niet bekendgemaakt.

Groenland kopen 

Trump verbaasde vorige week vriend en vijand met zijn plotse interesse in Groenland. Hij zou zijn administratie gevraagd hebben of het mogelijk is Groenland te kopen. Hij zou ook de mening van zijn adviseurs in het Witte Huis gevraagd hebben. Op dat nieuws kwam heel wat (internationale) respons

Groenland heeft natuurlijke rijkdommen als olie, gas, goud, diamant, uranium, zink en lood. Door de klimaatopwarming ontstaan er bovendien nieuwe scheepvaartroutes. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Kurt Decloedt

    Die vent is rijp voor de psychiatrie, geen zever!! De grootste idioot met veel macht kan geen goed einde zijn.

  • Eddy Van Hoorenbeeck

    Die man wordt toch elke dag gekker. Trump-bashen? Zever niet. Stilaan keert iedereen zich tegen de US. Hij schudt alles door elkaar, ontketent een oorlog tussen China en US, maakt het concept G7 belachelijk enz. Met een visie of strategie? Bijlange niet. Wie na hem komt zal veel werk hebben met gewoon herstellen.