Van moord verdachte Canadese tieners mogelijk gespot bij vuilnisbelt, klopjacht gaat door

Zoektocht naar jonge moordverdachten in Canadees dorpje levert niks op

De twee moordverdachten.
AFP De twee moordverdachten.
De Canadese politie kan niet bevestigen dat de twee jonge moordverdachten gezien werden in York Landing, een indianendorpje van 450 inwoners in Manitoba. Volgens een agent werden de twee op hun vlucht tegengehouden voor een alcoholcontrole maar mochten ze weer doorrijden.

Die inheemse bevolking van York Landing moest gisteren uit veiligheidsoverwegingen binnenblijven, met ramen en deuren gesloten. Maar de klopjacht met drones en speurhonden leverde niks op. Expert Chris Lewis meent zelfs dat de 19-jarige Kam McLeod en de 18-jarige Bryer Schmegelsky nooit zullen worden gevonden. “Of misschien morgen.”

De tienervrienden werkten in een Walmart-winkel in Port Alberni maar vertrokken 12 juli plotseling in een pick-up richting het noorden. Aan familie vertelden ze dat ze daar een baantje gingen zoeken. Na de vondst van drie lichamen eerder deze maand wordt het duo nu verdacht van drie moorden.

McLeod en Schmegelsky worden ervan verdacht professor Leonard Dyck te hebben omgebracht, en ook de Australiër Lucas Fowler (23) en zijn Amerikaanse vriendin Chynna Deese (24). Dat laatste koppel werd twee weken geleden dood aangetroffen langs een autosnelweg in het noorden van British Columbia. Het lichaam van het andere slachtoffer, van middelbare leeftijd, werd vier dagen later gevonden .

Van het voortvluchtige duo werd een week geleden enkel een uitgebrande auto teruggevonden in Gillam in de provincie Manitoba. Eerder zouden de twee gespot zijn in Split Lake, een dorpje 170 km ten zuiden van Gillam. Aan Global News zei agent Nathan Neckoway dat de twee verdachten op hun vlucht zouden zijn tegengehouden voor een alcoholcontrole in het reservaat van Tataskweyak Cree Nation, niet ver van Split Lake. Ze mochten weer verder rijden. Pas daarna volgde de klopjacht op het duo, dat aanvankelijk als vermist was opgegeven. “We wisten niet dat ze gezocht werden”, aldus Neckoway. De RCMP wou niet reageren op dat bericht.

Geloofwaardige tip

Zondag dan kreeg de politie een “geloofwaardige tip” dat McLead en Schmegelsky gezien waren in York Landing, met de ferry zo’n 30 kilometer van Split Lake. Ze zouden zich schuilhouden op een vuilnisbelt, waar ze vermoedelijk naar eten zochten. In een First Nations-gebied met inheemse bevolking vielen de twee op, ook al met hun specifieke uiterlijk: ze zijn beiden ongeveer 1,93 meter groot en wegen amper 77 kg. Maar de woordvoerster van de Royal Canadian Mounted Police (RCMP), Julie Courchaine, zei gisteren dat er “geen contact tot stand kwam met de individuen” en dus “niet kon worden bevestigd dat zij de gezochte verdachten waren”.

De jongens zouden gesignaleerd zijn door vrijwilligers van de Bear Clan Patrol, een indiaanse burgermilitie, ooit opgericht door indianen vanwege groot wantrouwen in de Canadese politie. De Berenclan patrouilleert zelf omdat de politie in afgelegen gebieden tekort zou hebben geschoten in het oplossen van verdwijningen. Elke avond laat de organisatie (met 1.600 leden) vrijwilligers patrouilleren rond indiaanse dorpen.

Afgelopen weekend werden zo twee magere en lange mannen op de lokale vuilstortplaats gespot. De politie heeft mensen in de regio gevraagd voor hun eigen veiligheid binnen te blijven. Volgens bewoners van York Landing is het moeilijk zoeken in de dichte en dichte bossen en oneindige moerassen. Het gehucht is alleen per vliegtuig bereikbaar en in de zomer is er een veerboot uit Gillam (2 uur varen). Een spoorlijn naar de bewoonde wereld raast op een afstand van 25 kilometer langs het dorp.

“Dood of gevlucht”

Voormalig politiecommissaris Chris Lewis acht het goed mogelijk dat de twee nooit zullen worden gevonden. “Ze kunnen dood zijn of de streek hebben ontvlucht. Ze zijn misschien in een hut gekropen. We weten het niet”, aldus Lewis. Sherry Benson-Podolchuck, gepensioneerd agent van de RCMP, meent eveneens dat het verdachte moordduo al gestorven kan zijn. “Als ze de wildernis ingetrokken zijn, dan raakt waarschijnlijk hun voorraad eten en water op en de insecten zullen er een gesel zijn. Ik kan mij niet inbeelden dat ze er lang zouden overleven zonder enige hulp.”

De politie kamde eerder al het gebied rond Gillam (Manitoba) uit.
REUTERS De politie kamde eerder al het gebied rond Gillam (Manitoba) uit.

Vechtscheiding

Een nieuwe ontwikkeling in het verhaal is dat Alan Schmegelsky, de vader van de voortvluchtige Bryer, een manuscript naar verslaggevers heeft gestuurd waarin hij zijn verhaal doet. In romanvorm. Volgens de vader is deze toestand allemaal terug te voeren op hoe verschillende sociale diensten in Canada zouden hebben verzaakt bij een vechtscheiding, twaalf jaar geleden. “Mijn zoon en ik zijn als voetballen gebruikt. Het is tijd voor de waarheid”, aldus Alan Schmegelsky, die zijn kind acht jaar niet mocht zien na een veroordeling wegens het lastigvallen van zijn ex.

De moeder stuurde eerder een kort briefje naar een lokale krant: “Bryer is een zorgzame, liefhebbende jongen die nooit iemand kwaad zou doen. Hij is opgegroeid in een liefhebbend huis, we missen hem en houden erg van hem. We willen dat beide jongens veilig naar huis komen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.