Van Londen naar New York in amper 2,5 uur: Boeing wil supersonische zakenjet in 2023 de lucht in

De supersonische zakenjet AS2
Reuters De supersonische zakenjet AS2
De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing gaat samenwerken met Aerion, een Amerikaanse start-up die werkt aan een supersonische zakenjet. Dit toestel, dat in 2023 voor het eerst moet vliegen, zou een topsnelheid van ongeveer 1.700 kilometer per uur kunnen halen. 

Boeing doet een "significante investering" in de onderneming uit Reno, in de staat Nevada, om mee te helpen met de ontwikkeling, de productie en het testen van de AS2, zoals het supersonische vliegtuig heet. Ook zal Boeing enkele onderdelen leveren voor het toestel. Welk bedrag Boeing precies investeert, wil de vliegtuigbouwer niet bekendmaken.

De AS2 is een smal vliegtuig, dat wat weg heeft van een mini-Concorde. Er is plaats voor slechts twaalf passagiers. Het toestel zou een snelheid van mach 1,4 kunnen halen, of zowat 1.700 kilometer per uur. Op een trans-Atlantische vlucht zou het supersonische vliegtuig bijna drie uur sneller zijn dan de huidige zakenvliegtuigen. Een vlucht van Londen naar New York met de AS2 neemt nog amper 2,5 uur in beslag, zo kondigde Aerion eerder aan.

Aerion stelde zijn vliegtuig in 2014 voor. Het sloot sindsdien al partnerschappen met onder meer General Electric voor de motoren en met Honeywell om de cockpit te ontwerpen. De Amerikaanse start-up mikt met de AS2 op multimiljonairs, staatshoofden en CEO’s “voor wie tijd belangrijker is dan geld”. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • KOEN THEYS

  Pure schande voor enkelen te vervoeren zoveel natuurlijke bronnen misbruiken

 • Georges Trips

  Eerst de concorde verbannen wat een Frans.Brits product was en dan met een Amerikaans product uitpakken

 • René Lippeveld

  Dat kan dus helemaal niet in deze barre tijden. Aangezien ik nergens wat lees over kostprijs en verbruik, ga ik ervan uit dat dit doodgewoon is en enkel voor de happy few. Ik vind dat men dit niet kan tolereren !

 • wout janssens

  Heel straf, tegen 1700km/u , >5500km afleggen in 2,5u? Volgens mijn basiskennis wiskunde geraak je dan maximum 4250km ver. (en dan negeren we voor het gemak acceleratie- en afrem tijden. )

 • Jean-Pierre Vercruysse

  En wat is het verbruik van dit toestel in vergelijking met de huidige jets, Boeing, Airbus ...???