Valt dinsdag de rechtse minderheidsregering in Portugal al?

De Portugese premier Pedro Passos Coelho.
AP De Portugese premier Pedro Passos Coelho.
Na het Links Blok heeft ook de Communistische Partij (PCP) in Portugal een akkoord gesloten met de Socialistische Partij (PS). Dat maakt de weg vrij voor een groot links bondgenootschap dat de door de president na de verkiezingen van 4 oktober aangeduide rechtse minderheidsregering kan doen vallen.

Samen met de Groenen beschikken de drie voormelde partijen over 122 van de 230 zetels in het eenkamerparlement. Dat is ruim voldoende om dinsdag het regeringsprogramma te kelderen wanneer het in het halfrond wordt voorgesteld.

Gebeurt dat, dan betekent dat het einde voor de coalitie Portugal a Frente van premier Pedro Passos Coelho. Die is al sinds 2011 aan het roer in Lissabon en heeft de voorbije vier jaar vooral flink bespaard. Bij de verkiezingen werd Coelho niet afgestraft, maar hij behaalde evenmin een absolute meerderheid. Als winnaar mocht Coelho een regering vormen, maar coalitiegesprekken met de PS leverden geen resultaat op.

Bovendien weigerde de Portugese president de Communistische Partij en het Linkse Blok toe te laten in de regering. "In onze veertigjarige democratie is de Portugese regering nooit afhankelijk geweest van anti-Europese krachten", aldus de president twee weken geleden. "Dit is het slechtst mogelijke moment om de funderingen van ons democratisch regime te veranderen." Dat manoeuvre lokte grote verontwaardiging uit ter linkerzijde.