Vals alarm in ziekenhuis Rotterdam afgeblazen: geen ebola

ANP
De huisartsenpost en de spoeddienst van een ziekenhuis in Rotterdam werden gisteravond tijdelijk afgesloten nadat zich een patiënt meldde van wie gedacht werd dat hij mogelijk met ebola was besmet. De Veiligheidsregio Rijnmond meldde kort na middernacht dat er geen sprake was van ebola.

 “In het Maasstad Ziekenhuis is vanavond een patiënt binnengekomen waarbij een verdenking van ebola-besmetting ontstond. Zojuist is bevestigd dat er geen sprake is van ebola”, klinkt het in een mededeling van de veiligheidsregio kort na middernacht.

De afdeling spoed van het ziekenhuis was met linten afgezet. Meerdere mensen die op dat moment binnen waren, mochten het pand niet verlaten.

Het ziekenhuis laat weten dat de patiënt zich meldde bij de Huisartsenpost Rijnmond, waar ook de spoedeisende hulp zich bevindt. “Er is direct volgens protocol gehandeld en alle hulpdiensten zijn ingeschakeld. De patiënt is niet in het Maasstad Ziekenhuis binnen geweest”, aldus het ziekenhuis.

Internist-infectioloog Jan den Hollander van het ziekenhuis vertelde aan RTV Rijnmond dat de vrouw last had van koorts en braken en onlangs in Congo is geweest. Toen ze zich bij de huisartsenpost meldde, trad een protocol in werking dat tijdens de vorige ebola-epidemie in Afrika is opgesteld. “De patiënt is geïsoleerd in een aparte, afgesloten container, waardoor zij niet meer besmettelijk is voor de omgeving”, legt Den Hollander uit.

Uit de gesprekken met de vrouw bleek dat zij niet in het risicogebied in Congo is geweest, evenals de familie met wie ze daar contact had. Daarop werd uitgesloten dat ze met ebola besmet was geraakt, vertelt Den Hollander die ook contact had met specialisten van het LUMC in Leiden en het RIVM.

ANP
ANP3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Nina Willems

    De artsen houden er dus wel degelijk rekening mee dat Ebola gaat opduiken in onze contreien. Er is reeds een protocol.

  • Jean Paul Peelos

    Zou de overheid het durven vertellen mocht het waar zijn?

  • Billy Valcke

    Er worden veel binnengelaten hè...ook hun miserie ziektes.ga zo maar verder hier in de EU.