Valls: "VS moeten er alles aan doen om opgelopen schade te herstellen"

De Franse premier Manuel Valls.
AFP De Franse premier Manuel Valls.
De Franse premier Manuel Valls is niet te spreken over de onthulling dat de Amerikaanse geheime dienst NSA de laatste drie Franse presidenten heeft afgeluisterd. Volgens Valls zullen de VS "alles in het werk moeten stellen" om de schade te herstellen die deze onthullingen hebben veroorzaakt.

De VS hebben de "code van goed gedrag tussen geallieerde landen" met de voeten getreden. President François Hollande zal "in de komende uren" een gesprek hebben met de Amerikaanse president Barack Obama, zei Valls nog

"Het is wenselijk dat er tussen geallieerde landen een code van goed gedrag wordt opgesteld op het vlak van inlichtingen en respect voor de politieke soevereiniteit", zei Valls voor de Assemblée nationale. De onthulde NSA-praktijken noemt Valls "onaanvaardbaar" voor een "bevriend" land.

Valls zei verder dat er Franse toppolitici "geëmotioneerd en woedend" waren over de onthullingen.

Obama herhaalt dat einde gekomen is aan "vroegere praktijken"

In een telefoongesprek met zijn Franse ambtgenoot François Hollande heeft de Amerikaanse president Barack Obama herhaald dat "de praktijken die zich in het verleden afgespeeld kunnen hebben, maar die onaanvaardbaar zijn tussen bondgenoten, beëindigd worden". Dat blijkt uit een verklaring van het Franse Elysée.

Ruim anderhalf jaar geleden al had Obama aangekondigd dat de Verenigde Staten staats- en regeringsleiders enkel nog zouden afluisteren als dat hoognodig is voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.

"Verantwoordelijken van de Franse inlichtingendiensten trekken binnenkort naar Washington om de samenwerking te verdiepen", aldus nog het Elysée.

Op het nieuws dat de Amerikanen Hollande, Sarkozy en Chirac afgeluisterd hebben, werd woedend gereageerd in Frankrijk. Eerder lieten de VS al weten dat ze Hollande niet afluisteren en dat ze daar ook geen plannen toe hebben - over het verleden werd niets gezegd in de Amerikaanse verklaring.